Marosvásárhely forgásban: megszületett a közönségdíjas

Eldőlt, hogy melyik fotó nyeri a Marosvásárhely forgásban című fotópályázat közönségdíját: 2133 lájkkal Gidófalvi Attila Körforgásban című képe lett a győztes. A Vásárhelyi Forgatag fotópályázatára 89 személy nevezett összesen 197 képpel, a pályázat időtartama alatt pedig több mint 35 ezren látogattak el a fotópályázat internetes oldalára.

Fotó: Gidófalvi Attila - Körforgásban

Fotó: Gidófalvi Attila – Körforgásban

A Marosvásárhely forgásban mottóval meghirdetett fotópályázat június 20. és július 31. között zajlott. Amint a mottó is mutatja, a szervezők arra voltak kíváncsiak, hogy ki hogyan látja Marosvásárhelyt forgásban, hogyan jelenítené meg a forgatagos Vásárhelyt egyetlen képben. Sok fotóst a városi forgalom, a marosvásárhelyi éjszakai élet, a város nevezetességei ihlettek meg, de különleges életképek, jellegzetes események is lencsevégre kerültek.

A két, egyenként 500 lejes fődíj – egyet a közönségdíjas, egyet a zsűri által legjobbnak tartott fotó készítője kap – igencsak motiválta a fényképezőket, így 89 személy nevezett összesen 197 képpel. Az abszolút közönségdíjas végül Gidófalvi Attila Körforgásban című képe lett, összesen 2133 lájkot sikerült gyűjtenie. A második legtöbb szavazatot Kucsera Jenő A forgatag tükre című képe gyűjtötte be, összesen 1533 voksot, míg a harmadik helyezett 699 szavazattal Szilveszter Zoltán Tükröződés című fotója lett.

A díjátadás az augusztus 28. – szeptember 1. között zajló Vásárhelyi Forgatagon lesz, akkor derül ki az is, hogy melyik kép nyerte el a zsűri tetszését, vagyis, hogy ki nyeri a másik 500 lejes fődíjat. A bírálóbizottság amúgy három különböző stílusú fényképészből tevődik össze: egy fotóblogot működtető fiatal hölgy, Balogh Enikő Beatrix, a többszörös díjazott fényképész, Kerekes Péter Pál, valamint a Vásárhelyi Hírlap fotósa, Boda Levente Gergely alkotja a zsűrit.

A Sepsiszentgyörgyről indult, most már marosvásárhelyi fotós, Balogh Enikő Beatrix 17 éves korától a fényképezés szerelmese. Több fotóversenyt szervezett már, így számára ezúttal külön érdekesség a „zsűriző székben ülni”. „Fotósként szeretem az egyedi látásmódot és a gyönyörű színeket. A zsűrizés során az egyik legfontosabb szempont az első benyomás. Tetszik, vagy nem tetszik, amit látok. Természetesen minden fotón keresem a tudatosságot, az összhangot. Kritikus pont nálam a képek vágása. Megfelelően legyen komponálva az adott fotó, vezesse a szemet, illetve ne legyenek fölösleges részek, amelyek elvonják a figyelmet” – fogalmazta meg szempontjait Balogh Enikő Beatrix.

RSS Feed Beágyazás

Legfrissebb hírek

  Kerekes Péter Pál 1965-től a Marosvásárhelyi Fotóklub tagja, 1974-ben vették fel a Román Fotóművészek Szövetségébe, emellett több hazai klub tiszteletbeli tagságát is kiérdemelte. Képeivel és diáival rendszeresen részt vesz hazai és több nemzetközi szalonon, egyéni és kollektív kiállításon. Kérdésünkre elárulta, elsősorban a pályázat témája alapján értékeli a fotókat. „Azt nézem, hogy mennyire voltak képesek megragadni és a fotók által átadni a kért témát. Egy pályázat esetében a legfontosabb, hogy a fotó beilleszkedjen a kiírt témakörbe” – vélekedik a neves fotóművész.

  Boda Levente Gergely immár 10 éve a hobbijával, vagyis a fényképészettel keresi a kenyerét. Belföldi lapokban és külföldi hírügynökségek képei között egyaránt megtaláljuk munkáit, valamint a Vásárhelyi Hírlapban is minden nap. „A fotók értékelése során legfontosabb szempont számomra a különleges perspektíva: szeretem, ha az alkotó keres és talál egy különleges nézőpontot. Persze ugyanolyan fontos a technikai kivitelezés is. Kevésbé szeretem az utólag feljavított és ezáltal szinte már torzított képeket” – jegyezte meg a sajtófotós.

  A www.forgatag.ro/fotopalyazat elérhetőséget 35.390-en látogatták meg a verseny másfél hónapos időtartama alatt. Ezen a címen továbbra is megtekinthetőek a felhívásra beküldött alkotások, amelyekből a Vásárhelyi Forgatagon kiállítás is nyílik majd.

  Share this post

  PinIt
  scroll to top