Marosvásárhely valódi kincse lesz a Középkori Vár

kozepkori.var.2013A Középkori Várat, Marosvásárhely egyik legfontosabb turisztikai látványosságát, európai uniós pénzalapokból rehabilitálják. Az értékes történelmi és építészeti jegyeket hordozó létesítményt a Régió Operatív Program keretén belül korszerűsítik.

Végre szemmel is látható, hogy a lassan romhalmazzá rongálódott várból középkori hangulatú, valódi ékszer formálódik – írja az Adevărul.ro. A vár területén lévő járdákat, sétálókat kikövezték, a régészeti lelőhely vonzóbb, mint valaha, az ásatások során ugyanis Romániában egyedi leletekre találtak az archeológusok.

A Vármúzeum is várja már a látogatókat, valamint a kávézó, amelyet a volt kaszárnya épületében nyitottak. A vár területe újból járható, így sokan vették már arra az útjukat, holott még a séták messze sem olyan kellemesek, mint akkor lesznek, amikor a felújítás véglegesen lezárul.

Mivel az építmény A-kategóriás történelmi műemlék, a korszerűsítését szigorú archeológiai vonatkozások szabják meg. Míg a Maros Megyei Múzeum szakértői ásatásokat és kutatásokat végeznek a föld alatt, addig az építészek a bástyák falait, a bejáratokat és a Vár homlokzatát újítják fel.

A beruházás összértéke közel 30 millió lej, ÁFA nélkül. A projektet az Európai Unió finanszírozza, közel 18,9 millió lejjel, amelyet nem kell az önkormányzatnak visszafizetnie. Ehhez az összeghez közel 2,9 millió lej társul, az államkasszából, továbbá 7,5 millió lej a helyi költségvetésből.

RSS Feed Beágyazás

Legfrissebb hírek

    A Középkori Vár korszerűsítési munkálatai jövőben érnek véget, pontosabban 2014. május 19-én.

    Forrás és fotó: adevarul.ro

    Share this post

    PinIt
    scroll to top