Marosvásárhely, orvosi város – közvita a helyi egészségügyi rendszer hibáiról

Maros Megyei Sürgősségi KórházbanAnnak érdekében, hogy Marosvásárhely megőrizhesse az orvosi város címet, a Regionális Kórháznak és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek meg kell maradnia a város erősségének.

Utóbbi időben azonban egyre nagyobb a kockázat, hogy Marosvásárhely elveszítse orvosi címét, az alulfinanszírozottság és a rosszul kidolgozott törvényrendszer miatt – hangoztatta Dorin Florea polgármester, a „Marosvásárhely, orvosi város” közvitán, amelyet a városnapok rendezvény keretén belül szerveztek az önkormányzatnál.

A megbeszélésen részt vettek a magán és az állami egészségügy képviselői, valamint a MOGYE illetékesei.

Florea kihangsúlyozta, nem fogad el sem politikai, sem etnikai „elcsúszásokat” a helyi orvosi szférában, amennyiben az ilyen jellegű döntések a második vagy harmadik helyre kényszerítenék a várost. Marosvásárhely jövőbeli fejlesztései ugyanis orvosi szakterületre alapoznak – szögezte le a városfő.

Dr. Constantin Copotoiu, a MOGYE volt rektora, a megoldást a kórházak autonómiájában látja, amelynek értelmében azok megszűnnének politikai döntésektől függeni, és stabilabb egészségügyi törvényt tenne lehetővé, érdekektől mentesen. Hozzátette, ahhoz, hogy az egészségügy első helyen legyen Marosvásárhelyen, szükség van feltételekre. „Kevés pénzzel nehezen lehet fejlődni. Mint ahogyan nehéz harcba menni kard nélkül.” – mutatott rá Copotoiu.

Dr. Benedek István, a Maros Megyei Sürgősségi Kórház Hematológia osztályának vezetője megmlítette, létezik egy probléma, amely idővel hátrányos lehet, vagyis a magyar tanszék felépítéséről. Ennek hiányában ugyanis nem beszélhetünk interkulturalitásról a MOGYÉ-n.

A magánkórházak jelenlévő képviselői egy dolgot kifogásoltak: nem létezik közreműködés az állami és magán szektor között, az állam egyre kevesebb támogatást nyújtva a magántulajdonban lévő egészségügyi intézményeknek, ezáltal pedig egyre nehezebbé válik a fejlődésük.

Forrás: citynews.ro

Share this post

PinIt
scroll to top