Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala bepereli a Római Katolikus Státus Alapítványt

Marosvásárhely Polgármesteri Hivatal bepereli a Római katolikus Státus Alapítványt, amiért egyoldalúan felbontotta az Unirea Főgimnáziumnak helyet adó épület bérleti szerződését, jelentette be mai sajtótájékoztatóján Marosvásárhely polgármestere.

Fotó: MTI/Boda L. Gergely

Dorin Florea kifejtette, nincs semmi kifogása az ellen, hogy törvényesen ismét létrehozzák a római-katolikus líceumot, de az aggasztja, hogy a szerződés felbontásával, mi lesz azokkal a gyerekekkel, akik az Unirea Főgimnáziumba járnak. A városvezető kifejtette, többször is egyeztetésre hívta az egyház képviselőit, hogy tárgyalják újra a szerződést, de az épületet tulajdonló Státus Alapítvány ragaszkodik ahhoz, hogy a szerződés nem érvényes. Dorin Florea hozzátette, a következő lépés az lesz, hogy perbe hívja az egyházat.

A Római Katolikus Státus Alapítvány elnöke, Holló László elmondta, nincs arról szó, hogy utcára kerülnének az Unireaba járó diákok. Mint ismert a Római Katolikus Státus Alapítvány szeptember közepén jelentette be, hogy érvénytelennek tekinti a szerződést, mert a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal nem tartotta be az abban foglalt feltételeket.

A 2014-ben megkötött szerződés rögzíti, hogy az egyház tulajdonában levő iskolaépületen miként osztozik az Unirea Főgimnázium és a Római Katolikus Gimnázium. A szerződés külön cikkelyben rögzíti, ha a Római Katolikus Gimnázium nem alakul meg, vagy a bérleti időszakban megszűnik, a szerződés érvényét veszti.

Az Unirea Főgimnáziumban jelenleg 990 diák tanul, 34 osztályteremben.

Forrás: marosvasarhelyiradio.ro

Share this post

PinIt
scroll to top