Marosvásárhelyen Boldog Apor Vilmos ereklyéje – Böjte Csaba prédikál

Böjte Csaba jóvoltából Marosvásárhelyen is meg lehet majd tekinteni Boldog Apor Vilmos ereklyéjét. A ferences szerzetes csütörtökön hozza el a megyeszékhelyre az 1945-ben, egy szovjet tiszt által lelőtt, segesvári születésű megyéspüspök ingének darabját.

Böjte Csaba, aki prédikál is ebből az alkalomból, követendő példaként állítja a magyar nép elé az asszonyok, lányok védelméért halt vértanú halált.

„Mennyire megváltozna a világ, ha a mártírhalált halt székely püspökünk példájára mi is ragaszkodnánk egymáshoz, ha az élet gondjai, nehézségei közepette is családjainkat szeretettel megvédenénk, és nem engednénk, hogy gyermekeinket, családtagjainkat a gonosz levadássza, bemocskolja” – üzente Böjte Csaba.

Boldog Apor Vilmos, az egyetlen boldoggá avatott székely vértanú ereklyéjét vasárnap helyezték el a csíksomlyói kegytemplomban. A Pápai Lajos győri megyéspüspök által elhozott ereklye a boldoggá avatott püspök vérrel átitatott ingének egy darabja, amelyet lelövésekor viselt.

Apor Vilmos 1892. február 29-én született Segesváron. Családja Székelyföld egyik legősibb nemzetsége, édesapja főispán volt. 1915. augusztus 24-én szentelték pappá. XII. Piusz pápa 1941. január 21-én nevezte ki győri megyéspüspökké. Az 1945. március 30-án, nagypénteken, a győri ostrom alatt megtagadta a püspökség pincéjében rejtőzködő nők és gyermekek kiadását, ezért egy szovjet tiszt lelőtte.

Az ereklyetartóba helyezett ingdarabot május 3-án, csütörtökön Marosvásárhelyen is meg lehet tekinteni a belvárosi Keresztelő Szent János plébániatemplomban 18 órától tartandó szentmisén.

Forrás: mediatica.ro

Share this post

PinIt
scroll to top