Marosvásárhelyen is megáll a Boldogasszony Zarándokvonat

zarandokvonat

Budapestről május 16-án, csütörtökön reggel hat óra előtt pár perccel, a Nyugati pályaudvarról indul és vasárnap este ide is érkezik vissza az idén másodszor útra kelő, lelki programokat és felemelő élményeket nyújtó Boldogasszony Zarándokvonat.

Első állomása Máriaradna ősi Kegytemploma lesz, ahová helyi idő szerint 11,45 perckor érkezik meg. Az itteni déli szentmise után pár percre megáll Nagyenyeden (17,19), Marosvásárhelyen (19,05) és Maroshévízen (21,25) is, mielőtt megérkezne a szállásadó Gyergyószentmiklósra (22,10).

Pénteken a Gyimes völgyében, a Kontumáci kápolnánál, délután két órakor Tamás József püspök mutatja be a szentmisét, ami után gyalogosan elindulnak a csángók Somlyóra. A misén többek között részt vesznek a gyimesfelsőloki csángó gimnázium diákjai is. A déli órákban érkezik és 17,55-kor indul tovább Gyimesbükkről a Boldogasszony Zarándokvonat.

„Boldog vagy, mert hittél!” (Lk 1,45) jelmondattal hirdették meg a ferencesek az idei pünkösdi csíksomlyói búcsút. Ezért a hitért imádkozva érkezik Csíkszeredába pünkösd szombatján reggel 8 óra körül a zarándoklat. Innen együtt vonulnak fel a zarándokok a csíkszeredai keresztaljjal Csíksomlyóra, majd este 18,55 órakor indulnak vissza Gyergyóba.

Pünkösdvasárnap reggel nyolc órakor, Gyergyószentmiklós főterén ünnepi szabadtéri szentmisével köszönnek el a Székelyföldtől. A szentmiseáldozatot Portik-Hegyi Kelemen gyergyói főesperes a jelenlévő papsággal közösen mutatja be. Szentbeszédet mond a lengyel származású verbita tartományfőnök, Burbela Gergely atya.

A szervezők szándéka szerint a test mellett a lelket is szeretnék „kirándultatni”. Ezért további lelki vezetőket is meghívtak a vonatra. Tímár Asztrik erdélyi ferences atya mellett Görbe László igazgató, piarista szerzetes is a lelki feltöltődést igyekszik erősíteni.

A nosztalgikus hangulatú Boldogasszony Zarándokvonat Gyergyószentmiklósról 10,50 órakor gördül ki, majd a Dés (14,06), Kolozsvár (15,28), Bánffyhnyad (16,39), Nagyvárad (18,51), Püspökladány (20,04), Szolnok (21,27) útvonalon érkezik haza.

A szervezők idén fotópályázatot hirdetnek, amelyen a Boldogasszony Zarándokvonatról készült képekkel lehet indulni. A legjobb kép készítője 150 lej díjazásban részesül. A részletes pályázati kiírás itt olvasható: www.zarandokvonat.hu/fotopalyazat.

Share this post

PinIt
scroll to top