Marosvásárhelyen két egyetemen lehet érettségi nélkül tanulni

Marosvásárhelyen csak a Petru Maior és a Dimitrie Cantemir Egyetemen indul posztliceális képzés, amelyre érettségi nélkül is be lehet iratkozni.

petru_maior_egyetem

A többi marosvásárhelyi egyetem nem élt az új lehetőséggel, hogy olyan posztliceális képzést szervezzenek, amelyre érettségi nélkül is felvehetnek diákokat.

Călin Enăchescu, a Petru Maior egyetem rektora az Erdély FM-nek azt mondta, már ettől a tanévtől elindítanák az új képzéseket. Egyelőre nem döntöttek a szakirányokról, de az egyetem vezetősége gazdasági, jogi, mérnöki és humán szakképzéseken gondolkodik.

A Dimitrie Cantemir Egyetem már évek óta szervez posztliceális képzést, de a mostani az első tanév, amikor érettségi diploma nélkül is felvesznek diákokat. Ők tanulmányaikat az egyetemi másod évtől folytathatják, ha jövőre érettségiznek.

A Sapientia EMTE marosvásárhelyi karán nem indítanak posztliceális képzést és a jövőben sem tervezik. Balási András, a Művészeti Egyetemen rektorhelyettese pedig szintén azt mondta, nem élnek az új képzési forma lehetőségével.

Forrás: ERDELY.FM

Share this post

PinIt
scroll to top