Marosvásárhelyen nyílik az ország első Kutatóközpontja

Az IBM Research, világszinten elismert amerikai vállalat Marosvásárhelyen tervezi létrehozni tizenegyedik kutatóközpontját. Az erről szóló együttműködési memorandumot tegnap írták alá a felek Bukarestben.

Az április 19.-i ceremónián Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere, és Thomas Reeves, az IBM alelnöke mellett jelen volt Emil Boc, miniszterelnök is. Ez azt jelenti, hogy a kormány is támogatja az Orvosi Informatika és Kutatás Tudományok Városát – jelentette be a városvezető.

Az aláírt dokumentumban arról egyeztek meg a felek, hogy az elkövetkező hatvan napban felmérik, hogy mi szükséges a kutatóközpont létrehozásához, illetve hogy milyen szakterületeken dolgozhatnak majd itt a tudósok.

Dorin Florea ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, a vizsgálatokba bevonják a privát szférát is, és ki fogják kérni a véleményüket. Ugyanakkor hozzátette, Marosvásárhely négy egyetemén magas szintű oktatás folyik, kiemelve a Sapientiát.

Thomas Reeves a projekttel kapcsolatban úgy nyilatkozott, az elkövetkező két hónapban kiderül, melyek azok a szakterületek, amelyekben eredményes kutatásokat végezhetnek az országban. A városfő sajtótájékoztatóján levetített videóüzenetében Reeves hozzátette, kutatóközpontjaikban több mint 3000 magasan képzett szakember dolgozik, számos szakterületen. Információik szerint, rengeteg jól képzett fiatal vándorol ki Romániából, az intézet felépítésével pedig remélik, hogy megakadályozhatják ezt a fluktuációt – egészítette ki az IBM Research alelnöke.

Mint ismeretes, a Kutatóközpontot a volt Aeroclub területén szeretnék megépíteni. Amennyiben ez megvalósul, a város számos előnyben részesül.

Az amerikai vállalat azonban nem érné be ennyivel: a marosvásárhelyi, tizenegyedik kutatóközpontja létrehozása után a környező – Brassó, Kolozs és Fehér –  megyékben is beruházna, hasonló projekttel.

Share this post

PinIt
scroll to top