Marosvásárhelyi szülők kálváriájáról a Kossuth Rádióban

Noha többségében magyar gyerekeket képez, a marosvásárhelyi 2. Számú Általános Iskola, mégsem veheti fel a város egykori polgármestere, Bernády György nevét. Ezt a témát járja körül csütörtöki adásában a Határok nélkül.

A Határok nélkül, az MR1-Kossuth Rádió külhoni tematikájú műsora a marosvásárhelyi 2. Számú Általános Iskola szülőinek szélmalomharcával foglalkozik. A város általános iskoláit a rendszerváltásig számmal jelölték, az intézményeket csak ezután nevezhették el arra méltó személyekről. Noha a város összlakosságának majdnem a fele magyar, az eddigi 13 intézményi névválasztásnál kizárólag a román érdekek domináltak. E nyilvánvaló megkülönböztetés ellen harcol a Bernády György Iskolanévért Akciócsoport. A szülői kezdeményezés célja, hogy a 2. Számú Általános Iskolát a város egykori polgármesteréről, Bernády Györgyről nevezzék el. Indokaik között szerepel, hogy az épületet egykor a magyar politikus építtette, és az iskolában a magyar diákok tanulnak többségben.

Az aktivisták egy éve folytatják harcukat, kérésükkel megkeresték a város polgármesteri hivatalát, az önkormányzatot, a tanfelügyelőséget, s tervük megvalósításához helyi és országos politikusok segítségét is kérték. Az összeállításban László Edit mikrofonja előtt megszólalnak a szülők, valamint az akciót támogató Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) vezetője is.

„Beadványunkat eljuttattuk az Európai Parlament Petíciós Bizottságához is – tájékozatja a műsor hallgatóit Szigeti Enikő ügyvezető igazgató. – Véleményünk szerint Marosvásárhelyen sérülnek az európai uniós jogok, nevezetesen: a sokszínűség és a kulturális örökség megjelenítésének elve az állami intézményekben. Noha az utcák névválasztásában számos pozitív példát említhetnénk, a döntéshozók a rendszerváltozás óta az iskolák névválasztásánál a magyar véleményeket teljes mértékben figyelmen kívül hagyták.”

Adás: 2012. július 5., csütörtök (MR1-Kossuth Rádió 18.30)
Tudósító: László Edit
Szerkesztő: Benkei Ildikó

Share this post

PinIt
scroll to top