Marosvásárhelyi utcanévtáblák: a helyi RMDSZ kitart a határozat mellett

A prefektus átirata mondvacsinált kifogásokkal igyekszik alátámasztani, hogy miért törvénytelen, hogy Marosvásárhelyen az önkormányzat utcákat nevezzen át – fogalmazott Vass Levente azt követően, hogy Lucian Goga megyei prefektus kifogásolta a marosvásárhelyi utcanevek kétnyelvűségére vonatkozó határozatokat.

MTI Fotó: Boda L. Gergely

„Semmilyen valós és egyértelmű jogalapot nem jelöl meg a Maros megyei prefektus átirata, amelyben megtámadta a marosvásárhelyi RMDSZ utcanevekre vonatkozó határozatát. Kezdeményezésünk kidolgozásakor minden jogi, formai és tartalmi hiba elkerülésére odafigyeltünk, és a prefektus kifogásait nem tartjuk megalapozottnak, ezért határozatunkat készek vagyunk jogi úton megvédeni. A harmonikus és békés együttélés érdekében, az egymás iránti tisztelet jegyében az utcanévtáblák ügyére végérvényesen pontot kell tenni, és erre az RMDSZ javaslata jelenti a megoldást” – mutatott rá Vass Levente, a marosvásárhelyi RMDSZ elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Vass Levente elmondta, a prefektus átirata, amelyet a napokban kapott kézhez a városi RMDSZ, sokkal inkább mondvacsinált kifogásokkal, mintsem törvényes alappal igyekszik alátámasztani, hogy miért törvénytelen, hogy Marosvásárhelyen az önkormányzat utcákat nevezzen át.

„Azt hozza fel határozatunk ellen, hogy valójában nem is átnevezni, csak lefordítani akarjuk az utcaneveket, illetve hogy a személyi igazolványon nem férnek majd el a túl hosszúvá vált utcanevek. A kezdeményezésünk ellen emelt kifogások számunkra azt bizonyítják, hogy a prefektúra jogász csapata is belátta, hogy nem tud olyan törvényi előírást találni, amelynek ellentmondana az RMDSZ határozata” – hangsúlyozta Vass Levente.

A marosvásárhelyi RMDSZ elnöke elmondta, a szövetségnek nem áll szándékában visszavonni az utcanevekre vonatkozó helyi tanácsi határozatát, ezért közigazgatási perre készül, amelybe az RMDSZ érintett félként fogja kérni felvételét.

Share this post

PinIt
scroll to top