Marosvásárhelyre építsék a szeméttárolót!

Ezzel a megmagyarázhatatlan ötlettel állt elő Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere a Helyi Tanács-ülésen.

A szállító-szelektáló-komposztáló telepet ugyanis, a leszögezett tervek szerint, a Maros megyei Székelykakasd településen építenék meg, a projekt bármilyen módosítása pedig 200 millió lejes veszteséget vonna maga után.

A városfő mindezek ellenére kijelentette, a hulladéktárolót ne a kiszemelt székelykakasdi mezőgazdasági területen, hanem Marosvásárhelyen építsék meg. Annak érdekében pedig, hogy a kérése Borbély László, környezetvédelmi miniszterhez is eljusson, Florea felkérte Peti András, helyi képviselőt, hogy továbbítsa a kezdeményezést a tárcavezetőnek.

Dorin Florea azzal indokolta a tároló elköltöztetésének ötletét, hogy Marosvásárhelyen létezik egy olyan helyiség, ahol annak a megépítése tízszer olcsóbba kerülne, mint amekkora összeget a tanulmányban megsaccoltak. „Íme tehát egy megoldás, amellyel pénzt takaríthatunk meg a jövő évre nézve.” – egészítette ki a polgármester.

A projekt kezdeményezője – a Megyei Tanács azonban nyomatékos ellenérvvel reagált a városfő gondolatára: egyrészt a hulladéktároló elköltöztetése jelen pillanatban már lehetetlen, másrészt pedig a terv módosítása az uniós támogatás elveszítését jelentené – nyilatkozták a megyei hatóságok.

Cristian Chirteş, a Megyei Tanács alelnöke kijelentette, a projekt már a kivitelezési fázisba lépett. A kivitelezésre vonatkozó versenytárgyalások épp most zajlanak, lassan le is zárják őket. Mi több, már a munkálatok algoritmusát is közzétették. Tehát követni kell a projekt előírásait – indokolta az alelnök. Hozzátette, a terv véghezvitelét ellenőrző hatóság igen szigorú, így már tényleg nincs idő új helyszínnel kísérletezni, illetve új ötleteket kipróbálni.

Mint ismeretes, jelen pillanatban a Megyei Tanács egy másik hasonló projekten is dolgozik, méghozzá a kerelőszentpáli mechanikai-biológiai tároló és feldolgozó-berendezés megépítésén. Cristian Chirteş szerint, a kivitelezésre vonatkozó versenytárgyalások egy részét már itt is megtartották, a helyszínen pedig javában folynak a munkálatok.

Share this post

PinIt
scroll to top