Marosvásárhelyre látogatnak az ország orvostanhallgatói

A Marosvásárhelyi Egyetemisták Ligája a Romániai Orvostanhallgatók Egyesületeinek Szövetségével (FASMR) közösen március 23. és 25. között megszervezi a hazai orvostanhallgatók általános gyűlését, a marosvásárhelyi Grand Szállóban.

Az egyesületek képviselői mellett, a rendezvényen jelen lesz dr. Constantin Copotoiu, a MOGYE jelenlegi és dr. Leonard Azamfirei, a MOGYE új rektora is, a vitatott témák között pedig első helyet kap a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem aktuális helyzete.

A Romániai Orvostanhallgatók Egyesületeinek Szövetsége egyébként sajtóközlemény formájában már tudatta a MOGYE román hallgatóival, hogy teljes mértékben támogatja a tiltakozásaikat, amelyek az etnikai kettéosztás ellen zajlanak.

A közleményben továbbá az is olvasható, hogy az egyetemek életébe való külső beavatkozás nemcsak törvényellenes, hanem alkotmányos jogokat is sért. A szövetség nem ért egyet és aggódik is amiatt, hogy a politikum ilymódon képes aláaknázni az egyetem autonómiáját, ugyanakkor a FASMR képviselői a MOGYE jelenlegi helyzetét kritikusan súlyosnak minősítik.

Az orvostanhallgatók szövetsége azt is megfogalmazta, felkéri a Román Állam kompetens intézményeit, hogy segítsenek megoldani ezt a problémát az alkotmányos jogok és a demokrácia elvei alapján, amelyeket az Európai Unió is egyértelműen támogat – ismertette Ionuţ Marcel Cobec, a FASMR elnöke.

Share this post

PinIt
scroll to top