Még mindig fűtés és melegvíz nélkül: 250 család várakozik a hőszolgáltatásra

A téli időszak küszöbén, 250 család még mindig a melegvízre és fűtésre vár Marosvásárhelyen. A Kárpátok sétányán lévő 51-es és 53-as, garzonlakásokból álló tömbházak lakói ugyanis közel négy hónapja nélkülözik már a hőszolgáltatást, az utóbbi napok hideg időjárása alatt pedig egyetlen hőforrásuk a kályha melege.

Ez az egyetlen része a városnak, amely még nem vált le a zátonyra futott távfűtésrendszerről, mivelhogy a törvény nem engedélyezi a kiskazán beszerelését a garzonlakásokba.

A lakók azt állítják, habár nincsen elmaradásuk a közköltségben, mégsem kaptak melegvizet június óta. Most azonban, hogy kint is hideg van, még nehezebb a hőszolgáltatást nélkülözniük.

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal tudatában van annak, hogy a Kárpátok sétányán lévő garzonok lakói kényes helyzetben vannak, viszont csak két hét múlva tudnák újra biztosítani számukra a melegvizet, illetve a fűtést.

Az önkormányzat képviselői azzal magyarázzák a fennakadást, hogy a kazánház, amely a két tömbházat látná el hőenergiával, az Energomur volt hőszolgáltató birtokában van. A Locativ Rt, jelenlegi hőszolgáltató bérleti díjat ajánlott fel a kazánház működtetése ellenében. Azonban, a kazánház újraindításához különböző beruházások, korszerűsítési munkálatok is szükségesek, mivelhogy a legutóbb csődöt mondott hőszolgáltató, az E-Star magával vitte az általa beszerelt berendezéseket – nyilatkozták a Polgármesteri Hivatal képviselői.

Ugyancsak az önkormányzattól kiszivárgott információk szerint, távfűtés szempontjából a város lakónegyedeiben a következő a felállás:

– a Tudor 1 kazánházat, amely a Brassó utcai gazon-tömbházat látná el, a tervek szerint október 26-án indították újra, a lakótársulás kérésére.

– a Tudor 3 kazánház már működik, ez az Elektromaros Iskolacsoportot, a Mihai Viteazu Gimnáziumot, az 1-es Számú Óvodát, a 4-es számú hosszabbított programmal működő óvodát, a 17-es Napközit, valamint a Szorgalom utcában lévő 18–20-as tömbházakat szolgálja ki.

– a Budai kazánház továbbra is a Dacia Gimnáziumot látja el hőenergiával.

– az Egyesülés negyedbeli kazánház pedig az Al. Ioan Cuza Gimnáziumnak, a Sportteremnek és a 11-es számú hosszabbított programmal működő óvodának biztosít meleget.

– a kövesdombi 1-es, 2-es és 4-es kazánházaknak van a legtöbb fogyasztójuk, ezek egyaránt kiszolgálják a magántulajdonokat és a térségben lévő közintézményeket is.

– a meggyesfalvi negyedben a hét végén indítják el a távfűtést, jelen pillanatban ugyanis a zónában lévő két kazánház egyesítésén dolgoznak.

Share this post

PinIt
scroll to top