Mega-kórház Marosvásárhelyen?

Ezt a tervét szeretné megvalósítani az egészségügyi miniszter, Cseke Attila. Amennyiben sikerül befektetőket találni, akár 14 hónap múlva megnyithatnák az egészségügyi központot, Marosszentgyörgy közelében.

A marosvásárhelyi új kórház projektjét a magán- és a közszféra partneri kapcsolatából váltaná valóra a miniszter. Cseke Attila tulajdonképpen egy kórház-lánc létrehozását tervezi, amelynek egyik láncszeme itt lenne, Marosvásárhelyen. A hálózat további kórházait pedig Kolozsváron, Iasiban, Temesváron, Bukarestben és Craiován építenék fel.

Cseke Attila úgy nyilatkozott a projekttel kapcsolatban, hogy a tervezett egészségügyi intézmények regionális sürgősségi kórházakként – egyetemi központokként működnének, és mindenféle egészségügyi ellátást biztosítanának. Felszereltség és személyzet szempontjából egységesek lennének, és főleg a multidiszciplináris esetek ellátására fektetnék a hangsúlyt.

A hat regionális kórház felépítéséhez megsaccolva 1,5 milliárd euróra lenne szükség. A miniszter azzal számolt, hogy egy kórházra körülbelül 250 millió eurót költenének. Ezek mindegyikének befogadóképességét pedig 700–900 ágyra tervezik. Cseke Attila szerint ahhoz, hogy valaki társulhasson a befektetők csoportjához, évi bevétele legkevesebb 500 ezer euró kell, hogy legyen, üzleti mutatói pedig nem lehetnek alacsonyabbak 5 millió eurónál.

Cristian Copotoiu, a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem rektora úgy nyilatkozott, régóta várt projektet váltanának valóra azzal, ha végre befektetnének az egészségügybe és emelnék annak a színvonalát. Csak így gátolható meg az orvosok és asszisztensek kivándorlása, ha minőségibbé, professzionálisabbá teszik a román egészségügyet. A rektor ugyanakkor kételkedik a miniszter grandiózus tervének a megvalósíthatóságában.

Mint ismeretes, az IMB amerikai vállalat is kórházat létesítene Marosvásárhelyen. A tárgyalások megkezdődtek ugyan, de konkrétat még ebben sem lehet hallani.

Hogy végül mi lesz ezekből a tervekből, azt senki sem tudja. De az lehet egy fokkal értelmesebb volna, ha nem dobálóznának a millió eurókkal, és a fent említett pénzösszeg egy töredékéből csupán a már meglévő kórházakra áldoznának, és rendbetennék azokat, úgy ahogyan kell, nem beszélve az egészségügyisek fizetéséről…

Share this post

PinIt
scroll to top