Megbüntették az Azomaros vegyikombinátot

50 ezer lejes pénzbírságot rótt ki tegnap a Megyei Környezetvédelmi Őrség az Azomaros vegyikombinátra, a levegő szennyezése miatt. Az üzem ugyanis húsz alkalommal szegte meg a levegőbe kerülő ammóniára vonatkozó szabályokat.

Az utóbbi két hétben a mobilis ammóniaszint-mérő berendezéssel a szakemberek folyamatosan ellenőrizték a levegő minőségét. Ammóniatúltengést pedig húsz alkalommal is észleltek. Ebből kifolyólag, a Környezetvédelmi Őrség megbüntette az Azomarost.

Laurenţiu Cincea, az Őrség főbiztosa úgy nyilatkozott, a szabályok folyamatos áthágása miatt kapta az üzem az 50 ezer lejes büntetést. Mint ismeretes, a legmagasabb ammóniaszintet március 24.-én mérték, amikor a megengedett 0,300 mg/köbméter helyett 0,806 mg/köbméter ammóniát észlelt a berendezés a levegőben.

Cincea hozzátette, az Azomarosnak joga van 48 órán belül törleszteni a büntetés összegének felét. Ugyanakkor az üzem vezetősége fellebbezhet a kapott pénzbírság ellen.

A vegyikombinátot 2011 januárjában és februárjában is megbüntette a Környezetvédelmi Őrség, mindkét alkalommal 50 ezer lejjel. Az első büntetésnek felét az üzem vezetősége 48 órán belül törlesztette, a második büntetés kapcsán fellebbezett a hatóságoknál. Ezért is számít most az Őrség újabb fellebbezésre.

A februári pénzbírságról szóló per még zajlik. Azonban az Azomarost az utóbbi három év leforgása alatt összesen hat alkalommal büntették a levegő ammóniával való szennyezése miatt.

Share this post

PinIt
scroll to top