Megfenyegetett marosvásárhelyi lakosok

Több mint 22 ezer marosvásárhelyi lakos kapott ultimátumot a polgármesteri hivataltól, mely szerint, ha sürgősen nem törlesztik az első félévre vonatkozó ingatlanadó-hátralékukat, akkor kényszervégrehajtás áldozataivá válhatnak.

„Szerintem az idei ingatlanadót év végéig kell kifizetni. Senki ne rendelkezzen afelett, hogy mikor fizetem ki a 2010-es adómat. Úgy gazdálkodom, ahogy tudok. Ha majd decemberben lesz pénzem, akkor fizetem ki, és nem kellene megbírságoljanak. Miféle dolog ez, hogy fenyegetik az embereket?” – tette fel a kérdést lapunknak Polgár József vásárhelyi lakos.

A polgármesteri hivatal adóügyi hivatalának vezetője, Szövérfi László a Krónikának elmondta: „Az adótörvénykönyv előírja, hogy az évi magáningatlan-adók kifizetésének két határideje van: március 31-éig be kell fizetni az első félévi ház- és telekadót, szeptember 30-áig pedig a második félévit. Ha ez nem történik meg, beindul a késedelmi kamat kiszámolása.

Az adóbehajtási szabályzat (cod de procedură fiscală) meg azt írja elő számunkra, hogy ha valaki nem törleszti adóságát, el kell indítani a behajtási eljárást”. Mint mondta, a mintegy 90 ezer vásárhelyi adózó közül idén több mint 22 ezernek küldtek ki felszólítást. „Nem tudom, hogy ez most miért keltett ilyen felháborodást, hiszen tavaly is meghaladta a 20 ezret azoknak a száma, akik értesítést kaptak” – érvelt az irodavezető.

Hozzátette, eddig nem rendelkeztek speciális számítógépes programmal, ezért évente egyszer étesítették a lakosságot arról, hogy milyen elmaradások vannak, éspedig ősszel. A program beszerzése megkönnyítette a dolgukat, ezért már most kiküldték az értesítéseket. „Ha szólunk az adósoknak, az a baj, ha nem értesítjük őket, azért tolnak le, ahelyett, hogy eleget tennének kötelezettségüknek” – mondta az adószakértő.

Forrás: Krónika

Share this post

PinIt
scroll to top