Megfoszthatják környezetvédelmi engedélyétől az Azomureş-t

Amennyiben az Azomureş vegyipari kombinát nem csökkenti a kibocsátott zajszennyezést a megengedett határérték alá, környezetvédelmi engedély nélkül maradhat.

azomures-szennyezes

Az elmúlt hónapokban zajszennyezés miatt összesen 150 ezer lejre büntette a vegyipari kombinátot a Maros Megyei Környezetvédelmi Őrség, miután a mért értékek háromszor is meghaladták a megengedett 65 decibelt. Amennyiben hosszútávon továbbra is fennáll a zajszennyezés, és nem sikerül tartani az elvárt szintet, akár érvényteleníthetik is a kombinát környezetvédelmi engedélyét.

Az egyre gyakoribb panaszok miatt a Környezetvédelmi Őrség az utóbbi hónapokban több ellenőrzés keretében mért zajszintet a vegyipari üzemben.

Az első, júniusban végzett mérés eredményeiből kiderült, hogy a zajszennyezés 70-75 decibel között – 10 decibellel a megengedett határérték fölött – mozog. Ekkor a 30 ezer lejes bírság mellett, figyelmeztetést is kapott a vegyipari kombinát.

A bejelentések azonban továbbra sem maradtak el, így júliusban újabb ellenőrzést végeztek. Mivel a kombinát nem talált érdemleges megoldást, és a zajszint továbbra sem csökkent a megengedett érték alá, újabb büntetést szabtak ki az üzemre, ezúttal 50 ezer lej értékben.

Szeptemberben pedig 100 ezer lejre büntették a céget, a környezetvédelmi előírások be nem tartása miatt.

Amennyiben a vállalatnak október végéig sem sikerül csökkentenie a zajszintet, felfüggesztik környezetvédelmi engedélyét egy időre, és ha továbbra is fennáll a megengedett érték fölötti zajszennyezés, akár be is vonhatják az engedélyt.

Az Azomureş januárban kapta meg legújabb, 10 évre szóló környezetvédelmi engedélyét, miután a tavaly 240 millió euró értékben végeztek az uniós normáknak megfelelő korszerűsítéseket.

Share this post

PinIt
scroll to top