Meghalt Kelemen Atilla, volt RMDSZ-es parlamenti képviselő

73 éves korában elhunyt Kelemen Atilla állatorvos, politikus, az RMDSZ volt parlamenti képviselője, a szövetség Maros megyei szervezetének egykori elnöke.

Kelemen Atilla halálhírét a Maros Megyei Ebtenyésztők Egyesülete jelentette be szombaton, amelynek alapító tagja és tiszteletbeli elnöke volt.

Dr. Kelemen Atilla 1948. május 4-én született Marosvásárhelyen, a Bolyai Farkas Líceumban érettségizett 1966-ban, Kolozsváron szerzett állatorvosi oklevelet. Szakmai pályafutását 1971-ben körzeti főállatorvosként kezdte el Mezőpanitban. 

1991-től részt vállalt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség munkájában, mint az országos szervezet mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadója. 1995-tól három cikluson át a Maros megyei RMDSZ Területi Képviselők Tanácsának elnöke, és az SZKT Novum Forum frakciójának vezetője volt.

2000-2013 között a Maros megyei RMDSZ elnökeként dolgozott. 1996 és 2016 között a Román Parlament képviselőjeként – több alkalommal az RMDSZ képviselőházi frakciójának elnökeként, 2007-ben Románia teljes jogú képviselőjeként az Európai Parlamentben szolgálta közösségünket.

Nemcsak állatorvosként és politikusként, hanem sportolóként is kiváló egyéniség volt.  Országos bajnok volt, tagja a kosár- és úszóválogatottnak. Fogathajtóként kétszer is országos bajnok lett, életre hívta a Fogathajtó Szövetséget, nemzetközi fogathajtó bíróként tevékenykedett. Létrehozta a Kutyatartók Egyesületét, ennek több mint két évtizedig elnöke volt. Három kutyafajta elismertetése fűződik az ő nevéhez, hazai és nemzetközi bíróként a szakma legelismertebb képviselőjeként ismerték.

A Román Akadémia mezőgazdasági és erdőgazdasági tagozatának rendes, a Magyar Tudományos Akadémiának külső tagjaként tevékenykedett.

Az egyházak és az erdélyi közbirtokosságok személyében segítőre találtak a tulajdonuk visszaigénylésében. Igazi és elhivatott közösségszervezőként szolgált, akit sziklaszilárd elvek és igényesség mozgatott mindenben, aminek nekivágott. 

Share this post

PinIt
scroll to top