Meghalt Mihály király

Meghalt kedden, svájci otthonában Románia egykori uralkodója, Mihály király – közölte a királyi ház.

Fotó: gsp.ro

Margit hercegnő és férje, Radu herceg november 8-án közölte, hogy a 96 éves Mihály király súlyos beteg. Előtte egy nappal József délkelet-európai metropolita gyóntatta és áldoztatta meg a volt uralkodót.

A 96 éves Mihály király 1921-ben született Sinaián. Már hatévesen ő volt hivatalosan az ország uralkodója azt követően, hogy nagyapja, I. Ferdinánd meghalt, apja, Károly herceg pedig lemondott a román trónról, és elhagyta az országot. Mivel 1927-ben még kiskorú volt, helyette régensek uralkodtak.

A volt uralkodó nevéhez fűződik többek között Románia második világháborús kiugrása. Miután a szovjet csapatok 1944-ben megközelítették a román határt, a szövetséges hatalmakkal kiegyező Mihály visszavette a hatalmat, letartóztatta a Hitlerrel együttműködő Antonescu marsallt, az ország pedig átállt a szövetségesek oldalára. Mihály királyt a román kommunista hatalom 1947-ben felszólították a trón elhagyására, ennek nyomán a volt uralkodó lemondott, 1948-ban pedig távozott Romániából.

Románia utolsó uralkodója 1948 júniusában feleségül vette Anna hercegnőt, akivel először Angliában, később pedig Svájcban telepedtek le. Házasságukból 5 lány született.

Mihály király október 25-én töltötte be életének 96. évét.

Share this post

PinIt
scroll to top