Megmentik a görgényszentimrei Bornemisza-kastélyt

A Megyei Tanács támogatásával, felújítják a görgényszentimrei Bornemisza kastélyt.

Az épületet 1773-ban építették. A mostani projekt során pedig a történelmi műemlék új tetőzetet kap.

A történelmi műemlékek listáján „A” kategóriában szereplő Bornemisza kastély a középkori Erdély fontos erődítménye volt. Az évek során azonban kézről kézre szállt: Báthory Zsigmond, erdélyi fejedelem után Bocskai István tulajdonába került, majd Rákóczi Zsigmond fejedelemre szállt, aki végül utódjára, Rákóczi Gáborra hagyta a kastélyt – írja az adevarul.ro.

A mai épületet 1731-ben emelték fel, az előtte lévő kastály romjaiból. Ekkor került a Bornemisza család tulajdonába, aki a területet haszonbérbe véve, új épületrészeket adott hozzá a kastélyhoz.

Miután államosították, a kastélyban Erdészeti Iskolát működtettek. 1969-től azonban múzeumként tartják nyilván az épületet, a hozzá tartozó dendrológiai park pedig közel százféle egzotikus növényt tartalmaz.

A kastély tetőzete az idők során megrongálódott, az előrehaladott állapot miatt a Megyei Tanács úgy döntött, megjavíttatja. A közel 200 ezer lej értékű munkálatot a Megyei Tanács finanszírozza. Jelen pillanatban, a parkban is dolgoznak: méréseket végeznek egy topográfiai térkép elkészítéséhez.

A szakemberek állítása szerint, az épület teljes rehabilitációjának értéke megközelítené az 5 millió eurót. Ezért, a teljes felújítási projekt egyelőre a várólistán marad, míg a Megyei Tanácsnak sikerül megpályáznia a szükséges összeget az Európai Uniótól.

Ami pedig a kastélyok létszámát illeti, Maros megyében található a legtöbb kastély Romániában.

Forrás és fotó: adevarul.ro

Share this post

PinIt
scroll to top