Megnyitotta kapuit Románia egyik legnagyobb könyvvására, a Bookfest

Megnyitotta kapuit szerdán Bukarestben Románia egyik legnagyobb könyvvására, a Bookfest, amely öt nap alatt mintegy háromszáz rendezvénnyel várja az irodalom iránt érdeklődőket.

Az idei vásárra mintegy százötven kiadó jelentkezett, közöttük a debreceni Alföldi Nyomda Zrt. is. A Bookfest Románia legnagyobb tavaszi könyvünnepének számít, hiszen Bukarestben összesen két nagy vásárt szoktak tartani, a Bookfesten kívül a novemberi Gaudeamust.

A négyezer négyzetméteren megrendezett idei Bookfesten Franciaország a vendég, így több francia kortárs íróval is találkozhat a román főváros közönsége. A kiemelt meghívottak között van Michel Houellebecq, az Elemi részecskék című könyv szerzője, a Franciaországban élő Nedim Gürsel török író, aki ellen bírósági eljárás indult szülőhazájában Allah lányai című regénye miatt. Jelen lesz még Yann Apperry és Sylvie Germain, valamint Yasmina Khadra algériai származású francia író.

Az idei könyvvásár újdonsága, hogy a Bukarestben székelő külföldi kulturális intézetek is csatlakoztak a mustrához, és megszervezik az Európai irodalmak éjszakáját, amelyen kortárs szerzők műveiből hangzanak el részletek. A Bukaresti Magyar Kulturális Intézet szervezésében szerdán este Szabó Magda, Szép Ernő, Rejtő Jenő, Hamvai Kornél és Kepes András műveiből olvasnak fel részleteket a román fővárosban.

Román kiadók szerint csaknem 40 százalékkal csökkent a romániai könyvpiac forgalma az elmúlt öt évben, csak a gyermekkönyvek és a ponyvaregények iránti kereslet maradt változatlan. Dan Vidrascu, a román Litera kiadó igazgatója a román könyvpiac éves forgalmát 60 millió euróra becsülte.

RSS Feed Beágyazás

Legfrissebb hírek

    Share this post

    PinIt
    scroll to top