Megoszlik a romániai magyar szervezetek álláspontja a marosvásárhelyi polgármester-jelölt kérdésében

Megoszlik a romániai magyar politikai szervezetek álláspontja abban a kérdésben, hogy Vass Leventét vagy Smaranda Enachét támogassák-e Marosvásárhely polgármester-jelöltjeként.

A csütörtöki romániai híradásokból az derül ki, hogy az e témában kötendő egyezség még várat magára. Legutóbb Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke fejtette ki pártja álláspontját, aki leszögezte, hogy az általa vezetett politikai alakulat támogatja Smaranda Enache helyi emberjogi aktivistát, a marosvásárhelyi Pro Európa Liga társelnökét, aki függetlenként szeretné megpályázni a tisztséget.

A románul és magyarul egyaránt kitűnően beszélő Enache asszony korábban Románia finnországi nagykövete is volt.

Szász hangsúlyozta: meggyőződése, hogy olyan jelöltre van szükség Marosvásárhelyen, aki a város magyarságának, de a román lakosság legalább egy részének bizalmát is élvezi.

Emellett üdvözölte Tőkés Lászlónak, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének a hét elején kiadott nyilatkozatát, amelyben Tőkés kifejtette: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által polgármesterjelöltnek kiszemelt Vass Levente csak az egyik olyan jelölt, akit az EMNT és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) támogathat. Az EMNT elnöke Smaranda Enachét is a lehetséges támogatható személyek közé sorolta.

A romániai magyar sajtó szerint Tőkés nyilatkozata zavart okozott az EMNT Maros megyei szervezetében, hiszen ez a szervezet javasolta először Vass Levente jelölését, az RMDSZ helyi szervezete csak ezután választotta meg a fiatal urológus orvost saját jelöltjének is. Az EMNT helyi szervezetének vezetői maguk mondták el a Krónika című erdélyi napilapnak, hogy meglepte őket Tőkés László nyilatkozata.

Vass Levente jelenleg Ritli László romániai egészségügyi miniszter személyes tanácsadója.

Romániában várhatóan a jövő nyáron vagy ősszel lesz önkormányzati választás, pontos időpontja még nem ismert.

Forrás: MTI

Share this post

PinIt
scroll to top