Megszavazta a képviselőház a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum megalapításáról szóló tervezetet

Első házként megszavazta csütörtökön a képviselőház a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum megalapításáról szóló tervezetet.

MTI Fotó: Boda L. Gergely

A jogi személyiséggel rendelkező, magyar tannyelvű oktatási intézmény megalapítását lehetővé tevő törvényjavaslatot 172 képviselő támogatta, 69-en ellene szavaztak, nyolcan tartózkodtak.

A Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselője, Marius Paşcan a tervezet vitáján bejelentette, hogy alakulata alkotmányossági kifogást emel a törvény ellen.

„Ne játsszanak az erdélyi románok nyugalmával” – mondta a képviselő, aki szerint a románokat „diszkriminálják” Marosvásárhelyen. Kollégája, Eugen Tomac felszólalásában kifejtette, nem lehet törvényt hozni egyetlen iskola kedvéért, szerinte ezzel „veszélyes precedenst” teremtenek. „Nincs semmi értelme annak, hogy az ünnep küszöbén feszültséget keltsünk az országban” – tette hozzá.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Lavinia Cosma bevallása szerint megszavazta az iskola újraalapítását lehetővé tevő tervezetet.

„Ezeknek a gyerekeknek a törvény értelmében joguk van a felekezeti oktatáshoz. Nekünk nincs semmi közünk az RMDSZ, a PSD és az ALDE közötti alkuhoz, már ha egyáltalán létezik ilyen. Nem történik semmi Marosvásárhelyen, itt egyszerűen arról van szó, hogy ezek a diákok tanulni szeretnének” – mondta a képviselő.

Szabó Ödön RMDSZ-képviselő nyugalomra intett mindenkit, mint mondta, az fontos, hogy oldódjon meg a mintegy 500 érintett diák helyzete.

Ha az RMDSZ törvénytervezetét a szenátus is elfogadja, az államelnök pedig kihirdeti, véget lehet vetni a több mint egy éve zajló kálváriának, újra lehet alapítani a római katolikus iskolát – írja az RMDSZ közleménye, amely szerint a csütörtökön elfogadott jogszabály rendezné a katolikus iskola jogi státusát, az áthelyezett osztályok visszavételét, lehetővé tenné az új osztályokba történő beiratkozást, és megoldást nyújtana a tanárok és az adminisztratív személyzet helyzetére. A törvény általi iskolaalapítás azért bizonyul a legjobb megoldásnak, mert ezt nem lehet közigazgatási perrel megtámadni – állítja az RMDSZ.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top