Megvan az Azomaros új környezetvédelmi engedélye

A helyi intézményekkel közösen, a környezetvédelmi hatóságok elfogadták az Azomaros vegyikombinát új környezetvédelmi engedélyének a kibocsátását.

Az üzem Technikai Elemzőbizottságának 2012. január 31-én tartott gyűlésén – amelyen többek között jelen voltak a Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, a Területi Munkaügyi Felügyelőség, a Megyei Vészhelyzeti és Tűzoltósági Felügyelőség, valamint a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség és a Szeben Megyei Regionális Környezetvédelmi Ügynökség képviselői – megszületett a marosvásárhelyi Azomaros SB 84 2007 számú környezetvédelmi engedélye.

Az új dokumentum értelmében, a kombinát vezetőségének kötelessége lesz júniusig, illetve ezév decemberéig felmérni és azonosítani a kibocsátott szennyező anyagok forrását, továbbá meg kell neveznie azokat a megoldásokat is, amelyekkel orvosolná a helyzetet.

Ugyanakkor, az üzemnek véglegesítenie kell bizonyos beruházásokat a környezetvédelem érdekében, valamint önmegfigyelést és méréseket kell végeznie, ami a kibocsátásokat illeti, Maroskeresztúron és Meggyesfalván – áll az engedélyben.

A mérések eredményeit, illetve a különböző feljegyzéseket a nagyszebeni környezetvédelmi hatóságokhoz kell benyújtania a kombinát vezetőségének, méghozzá a megadott határidőkön belül, csatolva az anyaghoz a javaslatokat is. A korszerűsítési munkálatok idejét közösen szabják majd meg a felek, odafigyelve a leszögezett terminusok betartására – olvasható továbbá a dokumentumban.

Ami az Azomaros vegyikombinát földrajzi helyzetét illeti, Marosvásárhely nyugati oldalán található, mindössze 4 kilométerre a város központjától. A gyár területe közel 1 millió négyzetméternyi teret ölel fel.

Rátérve az üzem hasznosságára, megjegyezzük, hogy jelenleg közel 2600 személynek biztosít munkahelyet, a műtrágyagyár azonban tavaly 211 alkalommal szennyezte Marosvásárhely levegőjét, valahányszor túllépve a megengedett ammónia-szintet. Ezért a Megyei Környezetvédelmi Őrség meg is büntette az Azomarost, nem kevesebb mint hétszer, összesen 350 ezer lej értékben.

De a kombinátnak ezentúl jól meg kell gondolnia, hogy továbbra is szennyez-e, ugyanis nemcsak a környezetvédelmi engedélyének visszavonásával, hanem a működését alátámasztó okirat érvénytelenítésével is játszik – legalábbis az új dokumentum előírásai szerint.

Share this post

PinIt
scroll to top