Messze áll a bölcsesség a MOGYE román vezetőségétől

Az új oktatási törvény 135. cikkelyének alkalmazási módszertanát kell kérnünk a minisztériumtól – fogalmazott Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási főtitkárhelyettese, tegnap Kolozsváron, majd hozzátette: eredetileg a több tucat alkalmazási rendelet között kevés olyant tervezett a minisztérium, ami a felsőoktatásra vonatkozott, tekintettel az egyetemi autonómiákra.

Viszont úgy látszik, hogy erre szükség van, miután a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) a jog által is sarokba szorított román fél egyre nevetségesebben zárkózik el a törvény alkalmazásától, minimális bölcsességet sem mutat, úgy viselkedik, mint egy dacos óvodás.

Magyari tájékoztatásából kiderült, hogy a tanügyi törvény világosan fogalmaz: a vegyes tannyelvű egyetemeken az egyes nyelvi részek működtetői különálló egységekbe kerülnek, és a magyar egységek a román megfelelőikkel egyenlő státusúak. Ami most történik a marosvásárhelyi orvosin, de a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) biológia és geológia karán is, abban az RMDSZ Főtitkársága csak újabb érveket lát a valóban teljesen önálló, autonóm módon döntési kompetenciával rendelkező magyar egyetem mellett.

– Világossá kell tennünk, hogy a többnyelvű egyetemek magyar részeinek státusa alapvető kérdés, napirenden van, és a másik fél tekintse annak – szögezte le a főtitkárhelyettes.

Magyari szerint akkor lehet erről értelmesen tárgyalni, ha minden fél legalább abban megegyezik, hogy a felvetett kérdés valóban problémás. A BBTE és a MOGYE román vezetői tekintsék ezeket a kérdéseket állandó napirendi pontnak, érezzék azt, hogy ezek nem szűnő, csak elodázott problémák, akkor is, ha nem látnak mindennap tüntetőket, tiltakozókat az ablakuk alatt – hangsúlyozta Magyari Tivadar.

Share this post

PinIt
scroll to top