Mit tehetsz, ha az autód vihar áldozata lett?

Annak ellenére, hogy a román állam törvény által kötelezi a személygépkocsitulajdonosokat különböző biztosítások megkötésére, előfordul, hogy egyes természeti katasztrófák okozta károk esetén a vezetőknek mégis a saját zsebükből kell kitenniük a javítás értékét.

Ha nem vagyunk eléggé szemfülesek, egy olyan vihar, mint például a szerda esti, komoly kiadásokat is eredményezhet!

A tegnapelőtti vihar országszerte több személygépkocsitulajdonosnak okozott fejfájást: rengeteg autó lett a kidőlt fák, épületekről potyogó téglák vagy akár teljes tetőzetek martalékává. A javítási összeget pedig a tulajnak kell kifizetnie, saját pénzből, hacsak éppen nem CASCO féle biztosítást kötött!

A RCA típusú kötelező biztosítás ugyanis nem garantálja a viharok okozta károk kifizetését. Mi több, országunkban hiába létezik az utca áldozatainak kárpótlására szolgáló alap, ez sem állja a viharok okozta károk javítási összegét. Az intézményt képviselők szerint, az utca áldozatainak kárpótlására szolgáló alap csakis abban az esetben fizet kárpótlást, amennyiben a kocsitulajdonos megütve találja leparkolt személygépkocsiját, vagy olyan járgány koccant neki, amelynek nincs RCA biztosítása.

Ha mindenképp el szeretnénk kerülni, hogy saját zsebünkből tegyük ki a felújítás összegét, Decebal Manole Bogdan, biztosítási szakértő ad néhány tippet: amennyiben az autót kidőlt fa törte össze, az érintett gépkocsitulajdonos az utcák adminisztrálásával foglalkozó hivatal és személyek felé kell, hogy irányítsa az ügyet. De ha a kocsit tégla, üvegtábla vagy épületről lezuhanó egyéb tárgy tette tönkre, ezért az épület tulajdonosa vonható felelősségre.

Hozzátette, két lehetőségünk van: vagy személyesen, esetleg ügyvédi kísérettel megyünk el a felelős személyhez és próbálunk zöld ágra vergődni vele, vagy közvetítőhöz fordulunk, aki nevünkben intézkedik és igyekszik alkut kötni az érintett féllel.

Decebal Manole Bogdan  szerint, manapság kevés az a személy, akinek sikerül megszerezni a kárpótlás összegét, mindössze azért, mert az emberek nem ismerik a jogaikat. Kihangsúlyozta, a legfontosabb ebben az ügyben az, hogy az érintett személygépkocsi csak a megengedett helyen parkoljon, továbbá hogy ezt fényképekkel vagy szemtanúkkal is bizonyítani lehessen.

Share this post

PinIt
scroll to top