Módosítaná az RMDSZ az egészségügyi reform törvényét

Módosítójavaslatot nyújtott be az RMDSZ az egészségügyi reform törvényéhez – tájékoztat közleményében a szövetség. A tervezet törvényszintre emelné azt, hogy minden végzős szakorvos állíthasson ki a betegszabadsághoz szükséges igazolást, küldőpapírt, illetve ingyenes és ártámogatott gyógyszerekről szóló recepteket, a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár pedig köteles lenne szerződést aláírni velük ezen szolgáltatások megtérítésére.

Fotó: Krónika

Az alsóház egészségügyi bizottságának titkára, Vass Levente RMDSZ-es képviselő szerint a jelenlegi törvény értelmében egy frissen szakvizsgázott orvos nem köteles arra, hogy szerződéses viszonyban álljon a Megyei Egészségbiztosítási Pénztárral ahhoz, hogy járóbeteg-rendelőt nyisson.

„Sok esetben nincs is lehetősége arra, hogy szerződést kössön a biztosítóval, hiszen a szerződéskötéseket követően szakvizsgázik, hónapokat kell várakoznia, vagy nem hagyják jóvá az ingyenes konzultációkra, ultrahangvizsgálat elvégzésére megkötendő szerződést közte és a biztosító között” – idézi a közlemény Vasst, aki szerint ezáltal korlátozzák a kompenzációra jogosító küldőpapír, az ingyenes és ártámogatott gyógyszerekről szóló receptek, illetve a betegszabadsághoz szükséges igazolás kiállításának jogát is.

A javaslat kidolgozója úgy véli, a szakorvos rendelkezik a legmegfelelőbb kompetenciával arra, hogy eldöntse, egy betegének van-e szüksége laborvizsgálatra vagy sem a diagnózis meghatározása érdekében.

„Jelenleg a biztosítottnak újra a családorvosához kell fordulnia küldőpapírért, és hosszú sorokat kell kiállnia az állam által támogatott szakrendelőkben is, ahol ezeket a vizsgálatokat felírhatják vagy végzik. Vagy fizethet azért a szolgáltatásért, ami egyébként ingyen járna neki” – mondta Vass Levente.

Az RMDSZ-es képviselő hozzátette, a jogszabály-módosítás értelmében a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár, a szakorvos kérésére, köteles lenne mindenkivel szerződést kötni erre a három szolgáltatásra. Vass szerint a törvénymódosító javaslat csökkentené az állam által finanszírozott klinikák zsúfoltságát, ugyanakkor a családorvosok rendelőjében sem kellene hosszú sorokat kiállni, ha más szakorvos is kiírhatja az igazolást, a küldőpapírt vagy a receptet, amire szükség van.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top