Módosítanák Románia nemzeti ünnepének dátumát

Az Erdélyi Magyarok Nemzeti Tanácsáról van szó, amelynek idéni, Székelyudvarhelyen tartott általános gyűlésén azt szavazták meg, ne legyen december 1. Románia nemzeti ünnepe.

A szombati nagygyűlésen a 230 tag 213 elfogadó szavazatával (10 ellenszavazattal és 7 tartózkodással) megszületett a döntés: az ország körülbelül 1,5 milliós magyar lakossága nem tartja ünnepnek a december 1.-ét, emiatt olyan dátumot kell találni a nemzet nagy napja számára, amely úgy a magyaroknak, mint a román nemzetiségűeknek középutat jelent – nyilatkozott Jakab István, az egyesület Maros megyei elnöke. Szerinte Románia magyar lakosainak nem jelent semmit december 1.-e, emiatt tanácsolja azt a hatóságoknak, hogy változtassák meg a nemzeti ünnep dátumát.

A jelenlévők között ott volt Tőkés László európai parlamenti képviselő is, aki jókívánságait adta a román államnak 92. évfordulója alkalmából, de nem felejtette el megjegyezni, hogy „a jóakarat és a hűség ellenére” a magyaroknak ez a nap gyász is egyben, ugyanis a mostani Románia az egykori Magyar hon felszabdalásából jött létre.

Share this post

PinIt
scroll to top