Módosult az „inastörvény” – esélyt adva a munkanélkülieknek

Az inastörvényt 2011. végén módosították, és számos olyan újdonságot hoz, amely előnyös úgy az alkalmazottak, mint a munkáltatók számára – jelentette ki a Maros Megyei Munkaerő-ügynökség vezetősége.

Az inasszerződés által, az alkalmazott 1 és 3 év között terjedő időszakra foglalhat el egy állást a munkálatónál. A próbaidő pedig, amely alatt az új dolgozó beilleszkedhet, nem haladhatja meg a 30 napot – szabja meg az inastörvény.

A törvény értelmében, olyan 16 és 25 év közötti, szakképzetlen személyek jelentkezhetnek inasnak, akik nem rendelkeznek elismerő oklevéllel abban a szakmában, amelyet elfoglalnának – nyilatkozta Reghina Fărcaş, a Maros Megyei Munkaerő-ügynökség végrehajtó igazgatója.

A módosításoknak köszönhetően, könnyítettek a munkálatókon azáltal, hogy az inas felügyelőjének már nem kell szállást és melegételt biztosítania az alkalmazottjának. Viszont legkevesebb 5 év szakmai tapasztalattal kell rendelkeznie azon foglalkozás terén, amelyben az inasprogramot szervezte.

A valódi előny a munkáltató számára azonban az, hogy az inasszerződés időszakában, havonta 300 lejes állami támogatásban részesül, minden alkalmazott inasa után. Ellenben, a munkáltatónak kötelessége az inas betanítása, elméleti és gyakorlati téren egyaránt. Valamint, az inasszerződés megszünése előtt legkevesebb 45 nappal, be kell őt iratnia egy hivatalos kiértékelő központba, ahol az inas egy szaktudását bizonyító oklevelet kap. A kiértékelés költségeit a munkáltató állja – írta elő ezt is a törvény, mint ahogyan arról is említést tesz, hogy amennyiben az inasnak nem sikerülne a szakképesítési vizsgája, a munkáltatónak kötelező az utána kapott teljes állami támogatást visszafizetni. A szakvizsgán egyébként kétszer próbálkozhatnak az inasok. A felkészült és immár okleveles (volt) inasokat pedig meg nem határozott periódusra is alkalmazhatják majd a vállalatok.

Azon munkálatók, akik érdekeltek az inasképzésben, illetve alkalmaznának és betanítanának szakképzetlen személyeket, a Megyei Munkaerő-ügynökségnél jelentkezhetnek – tájékoztatott Reghina Fărcaş.

Share this post

PinIt
scroll to top