MOGYE: kérdőjeleket vet fel a magyar nyelvű államvizsga

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen megkezdték az intézkedéseket a magyar kar létrehozása körül. A folyamat során viszont rengeteg megválaszolatlan kérdés merül fel, az egyik legfontosabb pedig a magyar nyelvű licensz-vizsga letételét érinti.

A gondot az okozza, hogy a MOGYE magyar kara egyelőre csak engedélyezett, de nem akkreditált. Továbbá, az országban jelenleg sehol sem működik olyan magyar nyelvű orvosi kar, amely akkreditált lenne, így valójában nincs ahol magyarul államvizsgázzanak az új karon végző magyar hallgatók.

Egy másik érdekes kérdés úgy hangzik: mi történik akkor, ha a MOGYE magyar hallgatói közül nem mindenki szeretne az újonnan megalapított karra átiratkozi? Leonard Azamfirei, az egyetem rektora erre csak annyit válaszolt, ugyanezt kérdezte ő is a magyar ajkú egyetemi oktatóktól, akik egyelőre még nem tudtak megoldással szolgálni a problémára.

Ennél a tárgynál maradva azonban még az sem tiszta, hogy ki csatlakozhat egyáltalán az új magyar karhoz? Azok, akik egyetemet kezdőkként iratkoznak be az I. évre, vagy minden magyarul tanuló hallgató? A választ valószínűleg az Oktatási Minisztériumtól és a Romániai Felsőoktatási Minőségbiztosítási Hatóságtól (ARACIS) fogja megkapni a MOGYE.

Ugyanakkor kérdéses az új iskoláztatási szerződések tartalma is, mivelhogy a régieket módosítani kell az akkreditált oktatásról az ideiglenesen engedélyezett oktatásra. Mint ahogyan az sem világos, miként fog kinézni a diploma melléklet, illetve az első három évfolyam hol fog leállamvizsgázni – sorolt fel néhányat a még függőben lévő ügyek közül Azamfirei.

A rektor hozzátette, a magyar kar prorektorát sem tudták még kinevezni, ugyanis a törvény három javaslatot ír elő, eddig azonban csak egy személyt neveztek meg a magyar oktatók. A MOGYÉ-n hamarosan megtartják a választásokat a Tanárok Tanácsának összeállítására, jóváhagyják a szakosztályok struktúráját, és megrendezik a dékán-választást is, amelyre legkevesebb két jelöltnek kell beneveznie.

Share this post

PinIt
scroll to top