MOGYE: Markó Béla bejelentése alaptalan

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem jogi tanácsadója, Manuela Sălăgean azt állítja, a MOGYÉ-n zajlott rektorválasztások dokumentációját alíg tegnap jegyezték be az Oktatási Minisztériumnál, így fogalma sincs arról, hogy Markó Béla milyen alapon állította szombaton, a szaktárca nem fogadja el az eredményeket.

A jogi tanácsadó szerint, az egyetem vezetősége nem értesült arról, hogy a minisztérium ne ismerte volna el az új rektort és annak megválasztási körülményeit, mint ahogyan arról Markó Béla, miniszterelnök-helyettes beszámolt.

Mint ismert, Markó Béla arról tett nyilatkozatot a szombaton, február 25-én, a Marosvásárhelyen tartott SZKT-ülésen, hogy az Orvosi Egyetemen tartott rektorválasztások eredményét nem fogadta el az Oktatási Minisztérium, mivel az intézménynek még a Chartáját sem bírálta el a szaktárca. Mi több, Markó azt állította, kilépik a kormányból, amennyiben a MOGYE nem tartja be az oktatási törvényt.

Manuela Sălăgean azonban megcáfolja a miniszterelnök-helyettes szavait. A jogi tanácsos ugyanis megerősítette, a minisztériumhoz hétfőn, február 27-én küldték el bejegyzésre a rektorválasztási dossziét, így furcsa, hogy Markó olyan dolgokról tud, amelyek még meg sem történtek. Ugyanakkor Manuela Sălăgean beismerte, fennáll annak lehetősége, hogy Leonard Azamfirei megválasztását semmisnek bírálja a szaktárca, amely szerint az egyetem Chartája még nem elfogadott. A rektor jóváhagyását pedig miniszteri határozat támaszthatja alá – magyarázta a szakember.

Share this post

PinIt
scroll to top