A MOGYE rektora szerint a lakosság nem bízik az orvosokban

A hatóságoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a lakosság visszanyerje az orvosokba vetett bizalmát, vélekedik Leonard Azamfirei, a MOGYE rektora, aki szerint az orvosoknak megszavazott bizalmi szint még soha nem volt ennyire alacsony.

Leonard Azamfirei

A rektor szerint a bizalmatlanság mellett az egészségügyi szektorban dolgozók rendkívül alacsony bére is hozzájárult ahhoz, hogy az utóbbi években több tízezer orvos hagyta el az országot, és vonult ki külföldre. Azamfirei szerint az egyetemek ezt a problémát nem képesek orvosolni.

„Azontúl, hogy biztosítjuk a megfelelő szakember-utánpótlást, a probléma megoldása nem tartozik a mi hatáskörünkbe. A megoldás a rendszer vezetőinek a kezében van. Ehhez elsősorban szükséges egy stabil és következetes egészségügyi rendszer kialakítása, valamint a lakosság orvosokba vetett bizalmának növelése, ami eddig nem tapasztalt mélyponton van” – mondta Leonard Azamfirei.

Az orvosi szakma tekintélyét a megvesztegetés, a csúszópénz elfogadásának számos példája is súlyosan csorbítja, mint ahogy azt a közelmúltban Marosvásárhelyen megtörtént eset is bizonyítja. A rektor szerint azonban ez minden szakmában jelen van:

„Negatív példákkal minden területen találkozunk. Úgy gondolom hiba lenne általánosítani, ráhúzni a vizes lepedőt az orvosi szakmára. Mi ezeket az incidenseket elítéljük, és nagy erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy megelőzzük őket” – tette hozzá a rektor.

A diákok úgy vélik, az orvosok tömeges kivándorlásának hátterében a befektetett munkához képest méltatlanul alacsony egészségügyi bérek, valamint a rosszul működő egészségügyi rendszer áll.

Jelenleg a romániai kórházakban 13 ezer orvossal dolgozik kevesebb a szükségesnél, a legnagyobb orvoshiánnyal a kórházak intenzív, kardiológiai, és fül-orr-gégészeti osztályai küzdenek. Bizonyos megyékben az állások fele betöltetlen, aminek következtében a kórházak kénytelenek a jelenlegi dolgozók túlóráztatásával pótolni a szakemberhiányt, így az orvosoknak sok esetben havonta 10-11 ügyeletet is kell teljesíteniük.

Share this post

PinIt
scroll to top