MOGYE-ügy: a magyar nyelvű orvosképzésért szólalt fel az EP-ben Sógor

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen kialakult helyzetre hívta fel a figyelmet európai parlamenti plenáris felszólalásban Sógor Csaba EP-képviselő hétfő este Strasbourgban.

Emlékeztetett arra, hogy az idén elfogadott új oktatási törvény multikulturális felsőoktatási intézményként határozza meg az egyetemet, ahol már eddig is a hallgatók fele magyar nemzetiségű volt.

„Bár az elfogadott törvény különálló magyar kar létrehozatalát irányozza elő, az egyetem többségi nemzethez tartozó vezetősége nem hajlandó ezt lehetővé tenni. Minden eszközzel akadályozza a fele részben magyar hallgatók által látogatott, hivatalosan is multikulturálisként elismert egyetemen a magyar nyelvű orvosképzést” – jelezte a képviselő.

Úgy vélte, lehetővé kell tenni, hogy a csatlakozás után is számonkérhetők legyenek a koppenhágai kritériumok. „Európában, különösen annak keleti felében, feszültek az etnikumközi viszonyok. Ezt figyelmen kívül hagyni óriási hiba, amely a jövőben megbosszulhatja magát” – fogalmazott Sógor Csaba. (mti)

Share this post

PinIt
scroll to top