MOGYE-ügy: A magyar szempontokat figyelmen kívül hagyva kérték az akkreditációt

MOGYEA Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) rektorátusa hétfőn a magyar tagozat szempontjait figyelmen kívül hagyva küldte el Bukarestbe az intézmény akkreditációs dossziéját – tájékoztatta az MTI-t az intézmény magyar rektorhelyettese.

Szilágyi Tibor elmondta, nem írta alá az akkreditációs dossziét, mert az egyetem román többségű vezetése által javasolt megoldások nem felelnek meg a tanügyi törvény kisebbségi oktatásra vonatkozó előírásainak. A rektorhelyettes elsősorban azt kifogásolta, hogy a gyakorlati oktatásban nem választották szét a román és a magyar tagozathoz tartozó csoportokat.

Korábban az egyetem kétharmados román többségű szenátusa leszavazta a magyar tagozat képviselőinek azt a kezdeményezését, hogy a gyakorlati oktatást is tegyék kétnyelvűvé az egyetemen. Szilágyi Tibor a magyar tagozat hosszú távú fennmaradása elengedhetetlen feltételének nevezte a magyar nyelv használatát a gyakorlati oktatásban, és a magyar nyelvi kompetenciák megkövetelését a tanársegédi állások meghirdetésénél.

A romániai egyetemek ötévenkénti akkreditációját az oktatási törvény írja elő. Szilágyi Tibor szerint félő, hogy ha a magyar csoportok különválasztása nélküli szerkezetben hosszabbítják meg az intézmény működési engedélyét, azt az egyetem vezetése hivatkozási alapul használja fel az elkövetkező években a magyar tagozat kéréseinek elutasítására.

A rektorhelyettes elmondta, múlt hét szerdáján Szabó Béla tagozatvezetővel Bukarestben próbálták elmagyarázni a magyar tagozat érveit az oktatási minisztérium és az egyetemi oktatást minősítő hivatal illetékeseinek.

RSS Feed Beágyazás

Legfrissebb hírek

    Borbély László, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alelnöke szombaton arról számolt be Nagyszebenben, hogy az RMDSZ is politikai erőfeszítéseket tesz az ügy megoldására. Borbély valószínűsítette, hogy még a héten Marosvásárhelyre utazik Remus Pricopie oktatásügyi miniszter.

    A MOGYE-n 2011-ben alakult ki éles konfliktus az egyetem román vezetése és magyar tagozata között amiatt, hogy az egyetem vezetése az intézményi autonómiára hivatkozva nem léptette életbe az új oktatási törvény magyar szempontból fontos előírásait. A konfliktus kezelési kísérlete 2012 májusában a jobboldali Ungureanu-kormány bukásához vezetett. 2012 szeptemberében született egy hétpontos megállapodás az egyetem magyar gondjainak megoldásáról, melyet a Ponta-kormány akkori tanügyi minisztere is aláírt.

    Share this post

    PinIt
    scroll to top