MOGYE-ügy: Bukaresti demonstráció a magyar orvosképzésért

A román kormány épülete előtt rendezett demonstrációt szombaton a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE), amelyen a résztvevők az oktatási törvény betartását és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar főtanszékeinek megalakítását követelték.

MTI Fotó: Baranyi Ildikó

MTI Fotó: Baranyi Ildikó

Az Erdélyből, főként Marosvásárhelyről érkezett több tucatnyi tüntető kora délután a bukaresti Diadalívtől a kormány székháza elé vonult, miközben – egyebek mellett – “Törvényes magyar főtanszékeket akarunk” feliratú transzparenst emelt a magasba.

A demonstráción a szónokok a kormány közbelépését sürgették annak érdekében, hogy a MOGYE román többségű szenátusa ne szabotálhassa el az oktatási törvény kisebbségvédelmi rendelkezéseit, amelyek garantálják a magyar tagozat intézményen belüli önállóságát.

“Románia büszkén bizonygatja, hogy törvényei minden jogot megadnak a magyar kisebbségnek, de nem tartja be azokat” – mutatott rá románul elmondott beszédében Ádám Valérián, a RMOGYKE titkára, a demonstráció szervezője.

Az aktivista az utóbbi egy hónapban műtősruhában, sárga napernyővel “állt sztrájkőrséget” másodmagával a román oktatási minisztérium, majd a román kormány, és több nyugati ország nagykövetsége előtt egy óriásmolinóval, amelyen románul és angolul az állt: “Törvényességet a MOGYE-n! Kérjük a kormány közbelépését az oktatási törvény kisebbségi rendelkezéseinek betartatása érdekében”.

A demonstrálókhoz magyarul szóló Kürti Jenő fogtechnikus kifejtette: a MOGYE román többségű szenátusa arra hivatkozva utasítja el a magyar főtanszékek megalakítását, hogy elegendő főállású oktató hiányában nem lehetne akkreditálni a magyar tagozatot, “miközben folyamatosan akadályozza sunyi módszerekkel a magyar oktatói utánpótlást”.

“A romániai magyarság Trianonért önrendelkezést, és egy egész egyetemért cserébe legalább önálló magyar kart nem érdemel meg?” – tette fel a szónoki kérdést a RMOGYKE aktivistája.

A civil szervezet bukaresti demonstrációján a MOGYE magyar oktatói nem vettek részt. Június 3-i sajtóértekezletükön közölték, nem tartják alkalmasnak a vizsgaidőszakot a tüntetésre. Ugyanakkor bejelentették: a magyar tagozat tanévzárásig nyitott a tárgyalásra az egyetem román többségével, de ha nem történik lényegi előrelépés a magyar főtanszékek megalakulása érdekében, ősztől tiltakozó akciókat szervez.

A nagy csendőri jelenléttel biztosított szombati bukaresti demonstráció rendbontás nélkül zárult.

Share this post

PinIt
scroll to top