Munkalehetőségek a rabok számára, a Fegyházban szervezett Állásbörzén

Ma, 9.30 órai kezdettel állásbörzét szerveztek a Marosvásárhelyi Börtönben, az intézmény, valamint a Gyulafehérvári Ortodox Filantropia Egyesület közreműködésével.

A találkozáson szó esett a szabadlábra helyezést követő munkalehetőségekről és elhelyezkedésről a munka mezején, ugyanakkor bemutatták azokat a gazdasági és pénzügyi előnyöket is, amelyekkel egy elítélt alkalmazása jár. A munkába való bevonás ugyanis a legfontosabb tényezője a rabok szociális beilleszkedésének.

Vasile Cerghizan, a Marosvásárhelyi Börtön szóvivője úgy nyilatkozott, ez a rendezvény egy folyamat elindításának céljából zajlott, amelynek főcélja az, hogy mozgósítsa a társadalmat és a munkáltatókat az elítéltek alkalmazásának és bevonásának irányába. Ugyanakkor a fegyházbüntetésre ítélteket is megszólították: arra buzdították őket, hogy vegyenek részt a gazdasági életben, a közösség életében, elsimítva az elszigetelődés és kiközösítés érzésének a jeleit.

A szóvivő hozzátette, azon elítélteknek, akik hamarosan szabadulnak, felkészítőket tartottak arról, hogy miként jelenjenek meg/szerepeljenek egy állásinterjún, továbbá ismertették velük a munkáltatók kéréseit és a munkalehetőségeket is. Ezen személyek felkészítőkön, képzéseken vehetnek részt, a börtönbüntetés utolsó időszakában. A szakmai gyakorlatot pedig a fegyházban létrehozott speciális termekben hajthatják végre a rabok – ismertette Vasile Cerghizan.

Ez volt a Marosvásárhelyi Börtön első állásbörzéje, amelyet valaha is megszerveztek. A rendezvényen közel 10 megyei munkáltató, valamint a Megyei Munkaerő-ügynökség képviselői vettek részt, 50 hamarosan szabaduló rab jelenlétében.

Share this post

PinIt
scroll to top