Nagy károkat okozott a csütörtök hajnali vihar

Utakat mosott alá, hidakat sodort el a csütörtök hajnali vihar, a szél több helyen is fákat döntött az útra az ország déli- délnyugati részén.

hir-majus15

A Vrancea megyei Plopuban 400 lakos maradt elszigetelve, a falvaikhoz vezető hidat elvitte az ár. A Vâlcea megyei, 150 lakosú Nicolae Bălcescut is már csak 30 kilométeres kerülővel lehet megközelíteni, miután a Topolog hídját hajnalban elsodorta a víz. A polgármester a hadsereg utászaihoz fordult, hogy építsenek ideiglenes pontonhidat a folyón. Emellett Vrancea megyében a 2N jelzésű országutat földcsuszamlás miatt lezárták, a 23A jelzésű országutat pedig azért zárták le, mert a medréből kilépett Milcov folyó százméteres szakaszon elöntötte az utat.

Argeş megyében a 73C jelzésű országutat zárták le, mert a burkolatot megrongálta a víz, a földcsuszamlás pedig három villanypóznát döntött az útra.

Craiován több utcát, a környező falvakban pedig 30 gazdaságot öntött el az esővíz, a házak pincéi víz alá kerültek. Temesváron a vasúti aluljárók teltek meg vízzel, több órára megbénítva a közlekedést az északi városrész felé. Bukarestben is okozott károkat a vihar, a szél fákat döntött ki, több autó megrongálódott.

Ma estig sárga viharjelzés van érvényben 15 megyében: a Bánságban, valamint a Déli- és Keleti-Kárpátokban négyzetméterenként 25-30 liternyi, de helyenként akár 40-50 liternyi csapadék és viharos eresjű szél várhatók.

Share this post

PinIt
scroll to top