Ne támogassuk a koldulást – javasolja az önkormányzat

A téli ünnepek közeledtével ismét gyarapodott a kéregetők száma Marosvásárhely utcáin. Ennek értelmében, a Polgármesteri Hivatal arra kéri a lakosságot, illetve a kereskedelmi egységeket, ne támogassák ezt a fajta megnyilvánulást.

Annak ellenére, hogy utóbbi időben városunkban jelentősen csökkent a koldulók száma, az ünnepek alkalmával mégis akad olyan személy, aki a markát nyújtva próbál meg megélni.

A legtöbb kéregetővel az útkereszteződéseknél – például a Dózsa György utca és a Bega utca kereszteződésénél –, a bevásárlóközpontok bejáratánál, a November 7. lakónegyedbeli töltőállomásnál vagy a Nagypostánál találkozhatunk. Legtöbbjük nem helybéli: a környező településekről jönnek a városba koldulni. Egy részük már kapott büntetést is, ez azonban nem bátorítja el őket attól, hogy ismét visszatérjenek a „szakmájukhoz” – állítják az önkormányzat képviselői.

2010-ben zajlott már egy kampány Marosvásárhelyen, amelynek célja a koldulás támogatásának a megvonása volt. Ekkor hatalmas tájékoztató táblákkal és szórólapokkal intették a lakókat arra, hogy ne adjanak pénzt a kéregetőknek.

Az önkormányzat ezúttal is a 61/1991-es törvényrendeletre hivatkozik, a kéregetés visszaszorításának az indoklásában. Ennek alapján ugyanis egy olyan személy, aki alkalmas lenne a munkára, de mégis a polgárok sajnálatára hagyatkozik, illetve ha másokat kényszerít koldulásra, 100 és 500 lej között terjedő pénzbírságban részesül, amennyiben ezt úgy teszi, hogy nem követ el semmilyen bűncselekményt.

Fotó: maszol.ro

Share this post

PinIt
scroll to top