Nem biztosít termet a MOGYE magyar tagozatának a választásaihoz az egyetem vezetése

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem román vezetése nem teszi lehetővé, hogy a magyar tagozat szerdán az egyetem dísztermében tartsa meg a választásait – tájékoztatta az MTI-t Szabó Béla, a magyar tagozat képviselője.

A magyar tagozat képviselői kedd este tárgyaltak az intézmény megbízott rektorával az egyetemen kialakult áldatlan helyzetről, az álláspontok azonban nem közeledtek. Szabó Béla, a magyar tagozat képviselője az MTI-nek elmondta, azt kérték Leonard Azamfirei megbízott rektortól, hogy bocsássa a magyar tagozat rendelkezésére az egyetemi szenátus termét és a szükséges pecséteket, hogy lebonyolíthassák a szerdára kitűzött tagozati választásokat.

A magyar választások megszervezését Catalin Baba oktatásügyi miniszter is az egyik legsürgetőbb feladatnak tekintette március 28-án tartott sajtótájékoztatóján, amikor kijelentette, a magyar tagozatnak „ki kell egészítenie” az egyetemen lezajlott választásokat.

Szabó Béla szerint a magyar tagozat választási szándékát hallva Leonard Azamfirei közölte, „ilyen körülmények között nem biztosít semmit a választásokhoz”. A rektor a választási szándékot úgy értelmezte, hogy a magyarok fittyet hánynak az egyetem létező szenátusra.

„Mi holnap meg fogunk jelenni az egyetem szenátusi terménél, ami minden bizonnyal be lesz zárva, majd át fogunk vonulni valahová, hogy megtarthassuk a választásainkat” – nyilatkozta Szabó Béla. A legvalószínűbb választási helyszínnek az alapítványi tulajdonban levő Studium könyvtárat említette. A professzor szerint az egyetem román vezetői az időhúzásra játszanak, és abban reménykednek, hogy az új, magyar-angol karnak már nem marad elég ideje ahhoz, hogy felkészüljön az akkreditációs feltételek teljesítésére.

Forrás: MTI

Share this post

PinIt
scroll to top