Nem csak magyarok érdeklődnek a magyar állampolgárság iránt

Egy hét leforgása alatt több mint 500-an fordultak meg a marosvásárhelyi Demokrácia Központban. Az érdeklődők között azonban nem csak magyar nemzetiségűek vannak: egy román férfi is jelentkezett a hivatalnál az okmány megszerzése végett.

A marosvásárhelyi Demokrácia Központ megnyitása óta pontosan 535 személlyel vették fel személyesen a kapcsolatot – nyilatkozott Kali István, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke. Telefonon pedig további 126 személy érdeklődött a magyar állampolgárság iránt. Ami a dossziékat illeti, eddig 26-ot hagytak jóvá, amelyből 22-t már a kolozsvári Magyar Konzulátuson kezelnek.

Kali István hozzátette, naponta 160–170 érdeklődő látogat el a hivatalba, emiatt volt szükséges, hogy hosszabbított programmal működjön az intézet. Ettől a héttől kezdődően ugyanis reggel 8-tól este 8 óráig tart nyitva a Demokrácia Központ.

Nagyrészt az idősek kérvényezik a magyar állampolgárságot, főként szentimentális okokból. Azonban sok fiatal is megfordult már a hivatalban, ők inkább a vízummentes utazásért szeretnék megkapni az okmányt – folytatta az alelnök.

Eddig egyetlen olyan eset merült fel, hogy román nemzetiségű személy is érdeklődött a magyar állampolgárság iránt: az úr bizonyítani tudta, hogy magyar ősei vannak, így össze is állították neki a szükséges dossziét. Beszél magyarul, habár nem tökéletesen – magyarázta Kali István –, de ezek a feltételek elegendőek ahhoz, hogy ha ténylegesen szeretné, valóban megkaphassa a magyar állampolgárságot.

Share this post

PinIt
scroll to top