Nem csökken a lopások száma Marosvásárhelyen

A Maros Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőző és statisztikai osztálya szerint az utóbbi időszakban Marosvásárhelyen növekedett a zsebtolvajlások, táskából, női kistáskából való lopások gyakorisága.

lopas

A tömegközlekedéseken, megállókban jelenlevő zsúfoltság és az emberek figyelmetlensége ideális körülményeket biztosít a zsebtolvajok számára. Ezek a helyek számítanak fő kockázati helyeknek.  Az sem idegen, hogy az ilyen helyeken a bűnözők figyelemelterelés végett lökdösődést idéznek elő, így könnyebben ki tudják venni táskákból, zsebekből az értéktárgyakat. A lopások áldozatai leggyakrabban az idősek. A zsebtolvajok általában csoportosan dolgoznak, az ellopott tárgyakat kézről kézre adva tüntetik el, hogy csökkentsék a tettenérés lehetőségét, írja a Székelyhon.ro.

A megyei rendőr-főkapitányság városi bűnüldöző osztálya a csendőrség segítségével megelőző akciókat szervez a már említett fő kockázati övezetekben a tolvajok azonosítása érdekében, de azért is, hogy figyelmeztessék az állampolgárokat a veszélyre.

Annak érdekében, hogy az áldozattá válás rizikóját csökkentsük, a megelőző szolgálat a következőket ajánlja figyelmünkbe:

  • A táskákat testünkhöz szorítva hordjuk a tömegközlekedési eszközökön.
  • Nagyobb pénzösszeget ne hordjunk magunkkal autóbuszon.
  • A férfiak a pénztárcát egy belső zsebben tartsák, semmi esetre se a farzsebben vagy oldalsó zsebekben.
  • Kerüljük a gyúródást a tömegszállítási eszközökön, ha mégis ilyen helyzetbe kerülünk, állandóan ellenőrizzük értéktárgyaink meglétét.
  • Figyeljünk a mellettünk álló emberekre.
  • Ne hordjuk ugyanabban a zsebben a pénzt, személyi iratokat és a lakáskulcsot.
  • Ha lakásunk kulcsait ellopják, azonnal cseréljünk zárat, ne reszeltessünk új kulcsot, a személyi iratok eltűnését pedig azonnal jelentsük be a hatóságoknál.

Share this post

PinIt
scroll to top