Nem ismétlik meg a marosvásárhelyi polgármester-választást

Nem rendelte el a Központi Választási Bizottság (BEC) a marosvásárhelyi polgármester-választás megismétlését: a bizottság minden óvást – köztük Soós Zoltán marosvásárhelyi független jelöltét – elutasítva pénteken hivatalosan is kihirdette a romániai önkormányzati választások végeredményét.

soos-florea

A leadott érvényes szavazatok száma és a mandátumok eloszlása sem változott a csütörtökön ismertetett nem hivatalos végeredményekhez képest – tájékoztatta az MTI-t Iulian Ivan, a BEC szóvivője.

A szóvivő szerint a marosvásárhelyi óvást is bizonyítékok hiányában, egyhangúlag utasították el.

Az MTI kérdésére, hogy a bíróság utólag elrendelheti-e a választás megismétlését, a szóvivő azt mondta: ilyen döntést csak a BEC hozhatott volna. Hozzátette: a törvény szerint a Központi Választási Bizottság kirázólagos illetékességébe tartozik minden olyan óvás kivizsgálása és elbírálása, amely felveti a mandátumelosztást befolyásolni képes választási csalás gyanúját.

A testületnek a választási procedúra befejeztével lejár a mandátuma. Ez csak néhány hét múlva következik be, ugyanis a Temesvártól tíz kilométernyire lévő Temesságon és a Buzau megyei Vilcelen második fordulót is kell rendezni, mert mindkét településen a két-két legjobban szereplő jelölt azonos számú szavazatot szerzett.

A BEC pénteken 54, a választás megismétlését, és 57, a szavazatok újraszámolását kérő óvást bírált el és utasított el.

A csütörtökön ismertetett, most hivatalossá vált végeredmény szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megyei és bukaresti listáira összesen 411 823-an voksoltak, ez az országosan leadott szavazatok 4,99 százaléka. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) megyei listáira 38 215 szavazat érkezett, ez országos összesítésben a voksok 0,46 százalékát teszi ki, míg a Magyar Polgári Párt (MPP) listáira 16 824-en szavaztak, ez országos szinten a voksok 0,2 százalékát jelenti.

A magyar pártok megyei jelöltlistái által összesített csaknem 467 ezer szavazat országos szinten a szavazatok 5,65 százalékát teszi ki. A legutóbbi népszámlálás adatai szerint Románia állandó lakosságának 6,5 százaléka vallotta magát magyarnak.

Marosvásárhelyen Soós Zoltán, a magyar pártok által támogatott független jelölt 1725 szavazattal kapott kevesebbet Dorin Florea polgármesternél, és megközelítőleg ennyi az érvénytelenített szavazatok száma is Marosvásárhelyen. A magyar összefogás jelöltje és az RMDSZ Maros megyei szervezete azt követően kérte a választás megismétlését, hogy a városháza egyik alkalmazottját állítólag tetten érték, amint a voksolás után szavazólapokat másodszor is lepecsételt, érvénytelenítve azokat.

Az esetről büntetőjogi feljelentést tett az ügyészségnél a Marosvásárhelyi Választási Bizottság. A BEC szóvivőjének közlése szerint azonban akkor sem ismétlik meg a marosvásárhelyi polgármester-választást, ha a tisztségviselőt jogerősen elítélik választási csalásért.

Share this post

PinIt
scroll to top