Nem kell visszafizetniük a jogtalan bérpótlékot a romániai közalkalmazottaknak

Felmenti a romániai közalkalmazottakat a 2010 előtt jogtalanul felvett bérpótlékok visszafizetésének kötelezettsége alól az a törvény, amelyet Traian Basescu államfő csütörtökön hirdetett ki.

Az úgynevezett „fiskális amnesztiát” az akkor még kormányon lévő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kezdeményezte márciusban. A törvény annak a közel 300 ezer közalkalmazottnak törli el az állammal szembeni tartozását, akik – a számvevőszék szerint – jogtalanul részesültek különböző pótlékokban az egységes közalkalmazotti bértörvény hatályba lépése óta.

Az RMDSZ álláspontja szerint a bérpótlékokat az önkormányzatokban dolgozó közalkalmazottak jóhiszeműen, a kollektív munkaszerződések alapján, vagy jogszerű önkormányzati határozatok alapján kapták, és munkáltatóik is jóhiszeműen jártak el. A szövetség szerint a vitát a korábbi kollektív munkaszerződések és a 2010-ben elfogadott egységes közalkalmazotti bértörvény közti ellentmondások okozták.

A megyei hivatalokban dolgozó közalkalmazottak kollektív szerződéseiben többféle bérpótlék is szerepelt, amelyek együttesen akár meg is duplázhatták a nettó fizetést. Amikor a törvényi változások miatt a kollektív szerződések megszűntek, a számvevőszék szerint a pótlékok folyósítását is le kellett volna állítani, ez azonban nem történt meg. A pótlékok eltörlése helyett több önkormányzat beperelte a számvevőszéket, ám a bíróság a legtöbb esetben a pótlékok visszafizetésére kötelezte az alkalmazottakat.

A számvevőszék szerint 2005 és 2008 között a közalkalmazotti bérekkel kapcsolatos költségvetési kiadások megduplázódtak Romániában. Ezen belül 2005-ben a bérek 24 százalékát, 2008-ban pedig már 32 százalékát tették ki a pótlékok. A számvevőszék jelentése szerint például a román külügyminisztériumban több mint 300 alkalmazott kapott „ritka” nyelvek ismeretéért járó 10 százalékos nyelvpótlékot, amiért németül, spanyolul, vagy olaszul beszélt.

A bérkiegészítések és pótlékok terén egyes intézmények különleges leleményességről tettek tanúbizonyságot: volt olyan hivatal, amelyben a pihenőszabadság utáni „lábadozásra” adtak bérpótlékot, másutt „őszi pótlékot” kaptak az alkalmazottak, vagy a település napja alkalmából is megítéltek maguknak prémiumot – olvasható a számvevőszék 2009-es jelentésében.

Egy márciusban végzett felmérés szerint a közalkalmazottak 2009-ben és 2010-ben fejenként havi 100 és 200 euró közötti bérpótlékot kaptak jogtalanul, a számvevőszék szerint pedig átlagosan 3.500 euróra rugó összeget kellett volna visszafizetniük. Ezt a tartozást törölte el a „fiskális amnesztia”.

A bukaresti sajtó becslése szerint az érintett 300 ezer közalkalmazott tartozásainak elengedése egy milliárd eurós veszteséget jelent az ország költségvetésének.

Az RMDSZ által kezdeményezett jogszabályt május 9-én fogadta el a képviselőház: a törvényjavaslatot valamennyi parlamenti párt megszavazta.

Forrás: MTI

Share this post

PinIt
scroll to top