Nem lehet jogosítványt szerezni a mopedekre

trafic-autokHabár az új forgalmi törvény majdnem 10 napja lépett érvénybe, a módosítások gyakorlatba ültetésére vonatkozó utasítások máig sem láttak napvilágot.

A járművezetési oktatók azt állítják, ezidáig semmi információval nem szolgáltak nekik az új előírásokkal kapcsolatban. Akik pedig a legérintettebbek ebben a helyzetben azok, akik mopedre, kismotorra vagy motorbiciklire szeretnének jogosítványt.

Mint ismert, a január 19-én érvénybe léptetett törvény szerint, kötelező a járművezetői jogosítvány a mopedekre –50 köbcentiméternél kisebb űrtartalmú motorral rendelkező, óránként 45 kilométernél nem nagyobb végsebességű motorkerékpárokra, valamint a kismotorkerékpárokra – maximum 125 köbcenti, legfeljebb 11 kW teljesítményű kétkerekű járművekre. Továbbá bevezetik a 18 éves kortól megszerezhető A2-es (legfeljebb 35 kW) kategóriát, míg a bármely motorbicikli vezetésére feljogosító általános A kategória korhatárát 24 évre emelik Romániában.

Azonban egyetlen sofőriskola sem indíthat erre vonatkozó képzést, amíg a törvény gyakorlatba ültetéséről nem értesítik a hatóságok.

A mopedeket csakis 16 éven felüliek vezethetik, AM kategóriájú jogosítvánnyal (18 év felett bármelyik más jelzésű hajtási engedéllyel). Az AM kategóriára a jogosítvány 10 évig érvényes, és annak megszerzését elméleti és gyakorlati vizsga feltételezi.

Share this post

PinIt
scroll to top