Nem lenne hiteles a 2011-es népszámlálás?

Kudarcként könyvelte el a 2011-es népszámlálást a kolozsvári szociológus, Traian Rotaru.

A szakember szerint ugyanis az Országos Statisztikai Hivatal túl korán tette közzé a népszámlálási adatok feldolgozásának elsődleges eredményeit, és éppen ezzel keltett hatalmas kételyeket azok hitelességére nézve.

Traian Rotaru, professzor és demográfiai szakértő a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetemen, úgy nyilatkozott, a 2011-es népszámlálás azt bizonyítja, hogy a romániai közigazgatási rendszer képtelen kezelni az ország lakosságára vonatkozó adatokat.

„Azt mondanám, két dolgot lehet szemrehányni. Az egyik a népszámlálás konkrét eredményeire vonatkozik. A másik ennél sokkal mélyebb: az ország intézményeinek szerveződését érinti, méghozzá a lakosság fejlődésének időszakos statisztikai felmérését.” – fogalmazott a szociológus.

Traian Rotaru szerint, Románia lakosainak száma valójában legkevesebb 500 ezerrel több kellene, hogy legyen annál, amit a Statisztikai Hivatal bejelentett.

Az Országos Statisztikai Hivatal által nyilvánosságra hozott adatok szerint, jelenleg Romániában alíg él több ember 19 milliónál. A népesség aránya pedig körülbelül 11%-kal esett vissza az előző népszámláláshoz képest.

Ami a nemzetiségek arányát illeti, az ország lakosságának 88,6%-a románnak, 6,5%-a magyarnak, míg 3,2%-a romának vallotta magát. Maros megyét az 500–599 ezer lakos közötti kategóriába sorolták a szakemberek, ami a lakosságot illeti. Megyénkben a román nemzetiségűek élnek többségben, 52,6%-ot képviselve. A magyarság aránya szerint azonban Maros megye a harmadik helyen áll – Hargita és Kovászna megyét követően – 37,8%-kal. Megyénkben 8,8%-ban élnek roma nemzetiségűek is – derült ki a legutóbbi népszámlálás eddigi adataiból.

Share this post

PinIt
scroll to top