Nem lesz huszárfelvonulás március 15.-én

Közeledik március 15., és az előkészületek is kezdetüket vették. A helyi hatóságok azonban nem egyeztek bele a szervezők által betervezett huszárfevonulásba.

Valentin Bretfelean, a helyi Rendőrség vezetője úgy nyilatkozott, több kérés érkezett be, amelyben különböző magyar egyesületek kértek engedélyt különböző rendezvények megtartására, március 12.-én és 15.-én. Ezek közül mindent jóváhagytak, kivéve egyet: a huszárfelvonulást – pontosított a vezető.

Ennek értelmében, a hatóságok engedélyezték a március 12.-én sorra kerülő, Székely Vértanúk emlékművénél 17 órai kezdettel tartandó, közel 400 fős gyűlést, amelyet kulturális rendezvény követ a Kultúrpalotában, este 7 és 9 óra között. A díszmeghívott Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke lesz.

Szintén engedélyt kapott az RMDSZ is, a március 15.-i koszorúzási ünnepség megtartására, délelőtt 11 órától, a Bernády György téren. Itt körülbelül 50 személyre számítanak, viszont a Székely Vértanúk emlékművénél tartandó megemlékezésre 3000 magyar jelenlétében bíznak. Erre délután 4 órától kerül sor, várhatóan fél 6 óráig.

Lesz gyertyás felvonulás is, ugyancsak március 15.-én, este 7 órai kezdettel, az Erdélyi Magyar Ifjak Egyesületének szervezésében. Közel 400 személy részvételére számítanak, a menet pedig a Petőfi szobortól indul, és a volt Kossuth utcán át a Forradalom utcán, valamint a December 22. utcán halad majd át, a Székely Vértanúk emlékművéig. Bretfeleantól megtudtuk azt is, hogy ez az egyetlen olyan egyesület, amely kijelentette, hogy nem veszi magához a nemzeti lobogót, a helyi Rendőrség és a Polgármesteri Hivatal azonban adományozott nekik egyet.

Share this post

PinIt
scroll to top