Nem lesz önálló jogi intézmény az IBCvT

ibcvtA Marosvásárhelyi Szív-érrendszeri és Transzplantációs Intézet (IBCvT) székhelye megmarad a régi, vagyis a Gheorghe Marinescu utca 50. szám alatt, a Maros Megyei Sürgősségi Kórház épületében. Egyelőre viszont nem válik önálló jogi intézménnyé – határozták el ma a megyei tanácsosok.

Az indoklásban az áll, a tervezetről az Egészségügyi Minisztérium kérésére tárgyaltak, tekintettel léve arra, hogy az IBCvT önálló jogi intézményként való újraalapítása engedélyezési folyamat alatt áll, amelyben több minisztériumnak is beleszólása van.

Ciprian Dobre, a Maros Megyei Tanács elnöke úgy nyilatkozott, a tanács egyelőre a székhellyel támogatja az intézetet. A szaktárca értesítése szerint ugyanis az épületet, amelyben a Sürgősségi Kórház is tevékenykedik, a megye tulajdonának nyilvánították, ezáltal átruházva azt az állam kezéből a Megyei Tanács fennhatósága alá. Dobre hozzátette, a szívátültetések újrakezdése fontos, hiszen már két éve nem végeznek hasonló beavatkozásokat Romániában.

A tanácsülés nem volt incidensmentes: a demokrata-liberálisok elhagyták a gyűléstermet, amikor az elnök szünetet jelentett be. Ciprian Dobre szerint, ha jelen lettek volna, úgyis azt vallották volna, „ha az IBCvT ismét önálló jogi intézmény lesz, a Sürgősségi Kórház elveszíti jelenlegi minősítését”. A PDL volt ugyanis az a párt, aki az intézet felszámolását kezdeményezte, az egyetlen helyet Romániában, ahol szívátültetéseket végeztek.

Forrás: citynews.ro / muresnews.ro

Fotó: citynews.ro

Share this post

PinIt
scroll to top