Nem lesz terelőút, lesz terelőút

Huza-vona ide, huza-vona oda, újabb fordulatához érkezett a marosvásárhelyi terelőút kérdése. A város polgármestere, Dorin Florea ugyanis a keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, sikerült meggyőzni a Közlekedési Minisztériumot afelől, hogy csatolják a projektet az Operacionális Szektoriális Közlekedési Programhoz. Ez pedig azt jelenti, hogy nagy esély van arra, hogy uniós, meg nem térítendő pénzekhez jusson az önkormányzat, amelyből véghezviheti a terelőút tervét.

A Koronka-Jedd útvonalon kialakítandó, Ernyével összeköttetést létesítő terelőutat a Világbank finanszírozásával építették volna meg, azonban a kiutalt pénz 60%-át vissza kellett volna fizetni az intézménynek. Mivel az államnak nem volt (és most sincs) erre pénzügyi kerete, nem fogtak hozzá az építkezéshez, a határidő lejártával pedig a Világbank visszavonta a finanszírozást.

Florea szerint nagy a valószínűsége annak, hogy az Európai Unió támogatni fogja a tervet, mivel van pénz rá, a hozzájárulási összeg pedig jelentéktelen. És ha minden a rendjén halad, jövőtől kezdetét is veheti az útépítés – lelkesedik a városfő. Ráadásul a tervezett útszakaszt az E60-as nemzetközi út részévé nyilvántanák.

A Somos tetőn átvezető úttal azonban továbbra is gondok vannak: Dorin Florea már-már személyes ügyként kezeli a dolgot. Egyenesen az államfőnek, Traian Băsescunak szándékozik most panaszlevelet írni, és úgymond árulkodni, hogy valaki  a Minisztériumból (ki más, mint a környezetvédelmi miniszter?) mindenáron keresztbe tesz neki és az útépítési tervének. De lényege ennek már úgy sincs, mivel Florea elhatározta magát: „Úgyis megépítem az utat az erdőn keresztül!”

És ezek után még ne merüljön fel a kérdés, hogy mire is megy ki most a játék? A közérdekre vagy inkább személyes harcra két (román és magyar) politikus (esetleg akaratos kisgyerek?!) között…

Share this post

PinIt
scroll to top