Nem lesz többé ingyenes a fogászati rendelés

fogaszatÁprilis 1-től mindenkinek kötelező fizetni a fogászaton, miután az Országos Egészségügyi Biztosítópénztár (CNAS) megszüntette a fogorvosok támogatását.

Az újítás hátrányait leginkább a gyerekek, a nyugdíjasok és a hátrányos helyzetűek fogják megérezni, akik nem részesülnek többé díjmentes kezelésben.

A Maros megyei fogorvosok képviselői diszkriminálva érzik magukat a CNAS döntése által, ezért panaszt nyújtanak be a központi hatóságokhoz, és követelni fogják a nekik is járó pénzalapokat.

„Mivel 2013. áprilisára nem hagytak jóvá pénzalapokat a fogászati egészségügyi szolgáltatás számára, a Maros Megyei Egészségügyi Biztosítópénztár képtelen meghosszabbítani e hónapra a szerződést ezzel a szakággal. Ugyanakkor, a 2013-as évre felfüggesztik a további szerződéskötés lehetőségét a fogorvosokkal addig, míg újabb pontosítás nem érkezik a CNAS-tól.” – olvasható a Maros Megyei Egészségügyi Biztosítóház közleményében.

Dr. Mirela Enăchescu, a Maros Megyei Fogorvosi Kamara szóvivője úgy nyilatkozott, ezzel a módosítással még a sürgősségi eseteket sem tudják ingyenesen ellátni. Maros megyében egyetlen sürgősségi fogászati rendelő működik, Marosvásárhelyen, a Sürgősségi Kórházon belül, amely képtelen lesz ellátni a megye valamennyi sürgősségi esetét.

„Petíciót fogunk indítani, országszinten, nem tudom milyen formában. Holnap sor kerül az Országos Fogorvosi Kamara gyűlésére, amelynek keretén belül döntés születik majd a támogatás kérvényezéséről.” – számolt be Enăchescu.

2013. márciusáig, Maros megyében összesen 135 fogorvos kötött szerződést a megyei biztosítóházzal.

Fotó és forrás: citynews.ro

 

Share this post

PinIt
scroll to top