Nem mond le államelnöki tisztségéről Traian Băsescu

Traian Băsescu államelnök tegnap, azaz szerdán este kijelentette, nem áll szándékában lemondani elnöki tisztségéről.

„Az államelnök [ugyanis] nem távozhat a funkciójából krízishelyzetek esetén. Ilyen jellegű megoldást nem veszek számításba mindaddig, amíg nyilvánvaló nem lesz, hogy valóban ez a megoldás.” – válaszolta Traian Băsescu az újságírók kérdésére.

Az államfő hozzátette, még a referendumot sem tartja helyes cselekedetnek – legalábbis egyelőre, amelynek segítségével felmérhetné a nép akaratát.

A várva várt beszédben azonban semmi rendkívülit nem hangoztatott az államelnök, mint ahogyan egyetlen olyan mondatot sem ejtett ki, amely választ adna a tiltakozók konkrét követeléseire. A tüntetések tízenharmadik napján Băsescu a nyilvánosság elé lépett, azzal vígasztalva a népet, hogy tisztában van a nehézségeikkel.

„Azt szeretném, ha a románok megértenék, mennyire tisztán áll előttem az ő helyzetük.” – nyilatkozta az államfő, indokként megemlítve az alacsony béreket, a munkanélküliséget, valamint a plusz adókat és illetékeket. Arról is szót ejtett Băsescu, hogy valóban nehéz körülmények között él a nép, amelyet a szegénység, a korrupció és a politikusok arroganciája tetőz. De hozzátette, a fő kötelessége mit elnök az lesz, hogy visszaállítsa a polgárok és az államelnök között megrengett bizalmat.

Traian Băsescu ugyanakkor kitért a múltban elindított, Alkotmány-módosító terveire, és beszélt egy új választási törvényről, munkahelyek teremtéséről – főként a bányászatban, a mezőgazdaság és a turizmus fejlesztéséről, valamint az új egészségügyi törvényről is.

Levonva a következtetést, Băsescu úgy nyilatkozott, felmérte a jelenlegi helyzetet, és azt is tudja, mit kell tennie. Hozzátette, nincs olyan ok, amiért felelősségre kellene vonnia saját magát. Így nincs amiért változtatnia a viselkedésén sem – hangsúlyozta ki az államfő. Mindezek ellenére bevallotta, hogy idő közben hibázott is, példaként megemlítve azt a telefonos beszélgetést, amelynek során egy televíziós műsorba kapcsolódott be, amelynek meghívottja dr. Raed Arafat volt.

Traian Băsescu államfőnek ez volt az első olyan nyilvános beszéde, amelyben a már hetek óta tartó utcai tüntetésekre reagált.

Share this post

PinIt
scroll to top